maandag 27 april 2020

Nazorg

 Goed geslapen. Zou het door het eindeloze commentaargezeur op Nu.nl zijn geweest onder een artikel dat vol stond van 'zou kunnen', 'mogelijkerwijs', 'kans dat' etc? Ik neem zelden nog de moeite om zo'n riedel te lezen. Libelle-niveau der bedweters. Iedereen moet zijn/haar ei kwijt, zegje doen, vet geven of soms spuien. Het artikel gaf daar ook alle ruimte voor. Het ging over corona-patiënten, die de IC overleefden en hun toestand daarna, revalidatie, etc. Mn het ontbreken van percentages en getallen maakte het een vaag verhaal. Zo'n verhaal waar kranten tegenwoordig mee volstaan. 'Kan kankerverwekkend zijn'. 'Zou tot gezondheidsschade kunnen leiden'. Etc.

 Afhankelijk hoe je het artikel wilt lezen, komt iedereen (en niet alleen na een corona-infectie) halfdood, beladen met trauma's en genoodzaakt tot mndn revalidatie van de IC af. Er wordt met PTSS gestrooid alsof het een verkoudheidje is, wat je oploopt. Maar ach, je studeert tegenwoordig tenslotte ook op het VMBO. Zonder PTSS als je je in je vinger hebt gesneden, tel je niet meer mee. Begripserosie noem je zoiets.

 En wat niet allemaal kan. Ik kan morgen dood zijn. De kans dat ik morgen miljonair ben is kleiner. Waarom niet zonder dat gedramatiseer? Gewoon getallen x op 10 of 100, meeste zonder problemen, etc. Om te beginnen krijgt niet iedereen corona en als je het krijgt is de ernst maar af te wachten. Dat is al griezelig genoeg, zonder dat je de boel ook nog een keertje gaat lopen opkloppen. Maar dat alles neemt niet weg, dat de uiteindelijke vrg is òf wat je overhoud het allemaal wel waard is geweest? Dat is geen medische vrg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten