zondag 26 april 2020

EU(ro)-gezeur

 Een GS-discussie of meer mening-spuien nav het aanhoudende gezeur uit mn Spanje en Italië over hoe ontzettend ze 'in de steek gelaten worden' door oa de opstelling van Nederland's minister van Financiën:

 Ik vond Spanjaarden al echt verschrikkelijk qua mentaliteit, dus heb ik eerder al besloten dat ik daar niet meer naartoe wil. Het is vooral het leeftempo van die mensen waaraan ik mij erger. Kleine dingen, zoals hun voorkeur om belachelijk langzaam te lopen op straat, pas als je neus aan neus staat voor iemand aan de kant gaan, de persoonlijke ruimte rondom iemand niet respecteren en hun keuze om totaal niet productief te zijn, maar anderen wel te willen zien rennen voor ze. Vandaar ook dat ze zulke voetballiefhebbers zijn. Met hun stadions waar je tot halverwege de eerste helft moet blijven staan, omdat het gros van het publiek dan nog niet binnen is. Eerder een paar keer naar Madrid geweest voor zaken. Dat is ook pure ergernis. Afspraken niet nakomen is de norm. Ik heb weleens geprobeerd uit te leggen dat het heel vervelend is dat als je helemaal uit het buitenland komt en om 9:00 hebt afgesproken, je drie kwartier op een stoeltje bij de receptie mag gaan zitten wachten. 'Waarom kom je dan niet gewoon om 10:00?', was de reactie. Dat werk wat in de ochtend af kan, de hele dag duurt omdat het moet worden onderbroken, omdat de lunch belangrijker is. En dat communiceren per e-mail helemaal niet werkt, omdat ze gewoon niet reageren als het ze even niet uitkomt. En dan hebben we het nog over Madrid, waar het nog sneller gaat dan in de rest van het land. Absurd dat zoiets kan bestaan onder dezelfde munt.
The_iron_boar | 26-04-20 | 11:33

 Nederland is net zo hard getroffen door corona als Italië en Spanje.
Dus waarom zouden wij de schuldenlast van die landen moeten betalen?
Dit heeft niks met corona te maken, Zuid Europa heeft haar begroting nooit op orde gehad.

Ik ga individuele Spanjaarden, Italianen en Grieken niks verwijten. Zij stemmen op kwaadaardige hufters, maar dat doen wij ook. Hoi Rutte, heeft maandenlang falen je weer 10 zetels opgeleverd? Goed man.
Europa is een prachtig continent met een rijke geschiedenis als het gaat om democratie, kunst, (eet-) cultuur, wetenschap, etc. En dit continent heeft nog steeds enorm veel potentie als we op tijd wakker worden.

Maar de EU maakt alles kapot.
Noord en Zuid Europa worden door de EU tegen elkaar uitgespeeld met onredelijke biljoenen aan virtueel nepgeld (!), die uiteindelijk gewoon per computer tussen banken en multinationals heen en weer geschoven worden.
Ook West en Oost Europa worden door de EU tegen elkaar uitgespeeld, oa met nepnieuws over Russisch nepnieuws, en EU-kritiek op het "wij-willen-geen-jihad-beleid" van oa Polen en Hongarije.
Daarnaast sponsort de EU allerlei extremistische anti-autochtone, anti-democratische en anti-welvaart clubjes, die op nationaal niveau verdeeldheid zaaien. Met als dieptepunt een verwend autistisch kind dat niks weet, niks kan en niks wil leren; maar zelfs op VN-niveau de stalinistische boodschap van haar programmeurs mag uitdragen.

En terwijl wij vechtend over straat rollen verdelen politici en cs de buit.
Divide et impera.
Dandruff | 26-04-20 | 11:27 |1

 Ik snap die zuidelijke landen niet. Als ze zo graag solidair willen zijn dan werkt dat beide kanten op, dus ook je aan de afgesproken regels houden en zorgen dat je in de juiste positie komt om een tegenvaller te kunnen opvangen.
Als het schreeuwen om gratis geld, en de facto de definitieve overdracht van onze noordelijke welvaart naar de zuidelijke bodemloze put, het enige is wat ze kunnen en dat ze huilie doen als ze hun zin niet krijgen dan rest hun maar een mogelijkheid. Dat is de eer aan zichzelf houden, en samen met Frankrijk, Italië, Spanje, Portugal, en Griekenland UIT de EU én de euro stappen om vervolgens een eigen clubje op te richten met hun eigen munt en ongebreidelde solidariteit.
Helaas zal het nooit zover komen omdat ze dat nooit en te nimmer kunnen financieren door de voor hun dan hoge rentes op de kapitaalmarkt.
Helaas zullen we ze er ook nooit uit kunnen trappen omdat die regelgeving ontbreekt in de EU (mislukte kansen in Maastricht en Lisabon), zo jammer om geen stok achter de deur te hebben als je die zo hard nodig hebt.
Ook helaas dat Duitsland en de andere noordelijke landen niet meer openlijk een blok vormen tegen het zijdelijke/oostelijke deel van de EU en dan ook gewoon de rug recht houden! Niet zoals Duitsland telkens doet en op het laatste moment Frankrijk maar weer tevreden wilt stellen omdat die zich beroepen op schuld van WW2...
Uiteindelijk zouden we terug richting een handelsunie moeten gaan, met daarbij geharmoniseerde richtlijnen voor producten en dan kan een muntunie ook nog wel mits iedereen zich aan de regels wilt houden.

Het nu trouwens roepen dat je in een oorlog bent gaat wel ver. Natuurlijk het is een bizarre situatie, covid-19 Is vervelend omdat het de aggresive eigenschappen van SARS met de overdraagbaarheid van griep combineert, maar uiteindelijk hoort sterfte ook bij het leven. Tuurlijk, als we dat zoveel mogelijk kunnen voorkomen moeten we dat doen, maar niet ten koste van alles in de samenleving. Het reizen met China (daarna Italië en nu eigenlijk ook New York) had eerder aan banden gelegd moeten worden, maar hele samenlevingen platleggen is overkill voor het feit dat je een kwetsbare groep wilt beschermen die een beperkt deel van de populatie vormt. Het zou mijn inziens logischer zijn om meer het Zweedse voorbeeld te volgen en dus de kwetsbare groep deels in quarantaine te zetten ipv iedereen.
oh no | 26-04-20 | 10:53 | 4

 Slecht in inschatten die Spanjool. Had wel excuses verwacht, niet gekregen. Had kennelijk nooit verwacht dat iets van een buffer of mogelijkheid om te lenen nodig kon zijn (ook al is dit niet de eerste keer dat dat nodig blijkt) maar toch is het zo. Men kan in de knoflook landen wel zo zuur richting NL gaan doen maar wij hebben op dit vlak onze shit gewoon op orde, zij niet. Het is niet alleen “het braafste jongetje van de klas” uitkafferen maar het is hem uitkafferen en tegelijk zijn huiswerk eisen omdat je anders onvoldoendes haalt en blijft zitten, absurd. Waar is de solidariteit? Die is meegespeeld met de pensioenleeftijd die daar gewoon 52 blijft en hier alsmaar stijgt.?
mr.money | 26-04-20 | 10:11 | 2

 Uit de link in het artikel:

"Hij (destijds president van Frankrijk, Hollande) herhaalde de introductie van euro-obligaties op tafel te leggen, tegen de zin van Duitsland. Met euro-obligaties financieren de eurolanden gezamenlijk hun staatsschuld. Duitsland en Nederland zullen dan meer rente gaan betalen, de zuidelijke eurolanden minder."

Uit een Volkskrantartikel van 24 mei 2012. Dus al 8 jaar zeiken die potverteerders uit het zuiden erom om alle staatsschulden van alle EU-leden op één grote hoop te gooien, waardoor hun totaal uit de klauw gegierde schulden lekker onopgemerkt verdund worden, waardoor ze weer goedkoop veel geld kunnen lenen om erop los te leven, terwijl wij ervoor op mogen draaien door garant te staan voor die 'gezamenlijke' schuld.

Dát is wat die knoflookeconomieën willen, al jarenlang, en nu proberen ze ons ertoe te chanteren met hun coronadoden - alsof onze economie niet hard geraakt wordt door die crisis. Ik hoop zó dat het ze niet lukt, dat Nederland, Duitsland, Oostenrijk, en Finland (en de Baltische staten) hun poot stijf houden. Het is alleen een beetje laf van Duitsland dat het Nederland de kastanjes uit het vuur laat halen. En Nederland moet zijn bek wel opentrekken, want het mist uiteraard de steun van de UK, die ongetwijfeld ook zeer tegen 'eurobonds' zou zijn geweest.

En als ze honderden miljarden 'steun' willen uit het ESM en nog uit andere bronnen, dan mogen daar voorwaarden aan worden gesteld, net als dat m.i. mag aan bedrijven als KLM en Booking.com, wanneer die een paar miljard toegestopt krijgen.

"We steken ons in schulden om levens te redden. Hier hebben we maar een doel: als collectief, als land, levens redden. Daaraan kun je geen voorwaarden van buiten stellen", zo reageerde Sánchez op een persconferentie op vragen van de NOS."

Ik vind Sanchez hypocriet. We hebben het hier niet over steun 'om levens te redden', we hebben het hier over mega-steun om zwakke economieën van landen met een gemankeerde begrotingsdiscipline op te peppen. En besluit de EU daartoe, dan horen daar voorwaarden tot hervorming bij. Dat willen die landen niet, want dat ervaren ze natuurlijk als een 'vernedering', maar je moet ze echt dwingen: slikken of stikken.
Dr_Johnson | 26-04-20 | 10:09 | 1

 Spanjaarden zijn niet lui. Het klopt dat de meeste winkels en scholen tussen 13-17 uur dicht zijn. Maar er wordt dan wel doorgewerkt tot 's avonds laat. I.t.t. Italie heeft Spanje na de bankencrisis (plus ineengeklapte onroerend goedbubbel) wél hard gesaneerd, onder toezicht van Brussel. De rechtse regering van Rajoy heeft toen veel banen gecreeerd/behouden door harde en pijnlijke maatregelen om de arbeidsmarkt flexibel te maken (veel tijdelijke contracten, laag loon). De enorme werkloosheid is uiteindelijk behoorlijk teruggedrongen. Helaas ging dat ten koste van middenklasse en lager geschoolde deel beroepsbevolking. Die konden nog wel blijven werken maar werden minder betaald. Alleen de rijken werden rijker. Die werden niet aangepakt. De socialist Sanchez wilde echter alweer de vruchten plukken en geld gaan uitgeven. Met de coronacrisis die de tourismesector wegvaagt dreigt Spanje weer helemaal terug te vallen. Sanchez is geen leider, zijn regering is niet stabiel en er is de catalaanse kwestie. Vandaar dat het voor hem erg verleidelijk is een gemeenschappelijke buitenlandse vijand te creeren om intern de aandacht af te leiden. Met de Italianen hoef je geen medelijden te hebben maar de Spanjaarden hebben na 2008 hun best gedaan en grote offers gebracht. Wat de landen wel gemeen hebben, is de puissant rijke bovenlaag die waarschijnlijk ook nu weer zou profiteren van de EU steun.
LucaBrasi | 26-04-20 | 09:58 | 7

 Spanje is net zoals Griekenland, een mooi land. Italie ook (behalve de bruggen). Allemaal landen met hun eigen uitstraling en cultuur. Sinds de euro er is, haten we die landen. Ik pas er voor om die landen en inwoners te haten. Ik haat mensen zoals Zalm, die de voor hen alles verwoestende euro, met een enorme smile introduceerden. En voor ons is de euro ook kut. Ik ben nogal van het idee om iedereen in zijn waarde te laten. Het invoeren van die kuteuro, een muntje, heeft ervoor gezorgd dat wij het zuiden zien als profiteurs en zuigers. Die bevolking kan er ook niks aan doen. Een keiharde euro heeft in de zuidelijke landen, alleen kans van slagen, als zij hun hele manier van leven, hun hele cultuur opgeven.
Leptob | 26-04-20 | 09:38 | 4

Geen opmerkingen:

Een reactie posten