donderdag 26 juli 2018

(In)leven

 Het heeft me nooit verkeerd geleken ... dat is onzin. Het lijkt me al tijden niet verkeerd, ook nu weer zo'n moment, waarin iets, wat je als 'behoefte' zou kunnen omschrijven, naar de oppervlakte komt. De wereld zien door de ogen van een fictief figuur. Noem het een literair individu, een proza personage en daarmee paden bewandelen zonder van je stoel af te komen. Nee, ik ben niet lui, wandel graag, maar dit anders. Een leven leiden, dat niet het jouwe is geweest. Die parallelle ervaring die feitelijk onmogelijk is. Hoe zou het gegaan zijn als, indien en dan met welke gevolgen.

 Of ik mis het geduld om er mee bezig te zijn of het inlevingsvermogen om me zo'n heel leven, een hele wereld vanuit een ander gezichtspunt eigen te maken. Onderzoeken is niet mijn sterkste kant, dat is bij mijn studie wel gebleken. Vooral als dat samen gaat met buiten lopen in de regen. Vragen, verwonderen en zoeken daarentegen kunnen op mijn warme aandacht rekenen. Het ontwerp is niet het punt. Dat punt zit 'm in de uitvoering. Wel de inspiratie maar geen behoefte aan transpiratie. Zoiets.

 En dan inmiddels wel zoiets als een 10-delige trilogie het internet op pleuren. Moet dan weer aan Neerlands Drankkop denken. Hoe heet ie ook weer? Van der Heijden. 'A.F.Th' staat er altijd stug voor. Misschien maakt 'm dat voor mij sympathieker. Heb ook iets met mijn voorletters. Maar in z'n werk ben ik vastgelopen. Ik hou van omvangrijk, dikke boeken, maar het is gebleken, dat dat ook een grens kan passeren. Maar hij kan wel, wat mij nog steeds niet gelukt is; een boeklang (en langer) één verhaal vertellen.

 Ga ik het (nog eens) proberen? Vast wel ('als me de tijd is gegeven', vrij naar mijn oma van moeder's kant). Ik kan alleen niet zeggen, dat ik overloop van ideeën. Te druk. Volgens mij, is een saai leven een voorwaarde voor de realisatie van iets literairs. Regelmaat, ritme, herkenbaarheid, herhaling.... en rust natuurlijk. Dat ik al tijden een aantal van die elementen mis, wil niet zeggen, dat een oevre verloren is gegaan, laat ik het bij de mogelijkheid houden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten