zaterdag 28 juli 2018

Ruimtelijk

 D'r was iets met de maan, maar geen maan gezien toen ik buiten was gisteravond. Ook niet rood of anderszins anders. Volgens mij moet ie er wel geweest zijn. Eergisteren pront en vol aan het hemelgewelf en nu ineens foetsch. Zo snel wisselen die op- en ondergangstijden niet. Maar niet verkeerd. De straatlantaarns hadden ook uit gemogen mn die pal voor onze tent. Had de blik in de ruimte meer diepte gegeven. Zo'n kijkje in de melkweg als in Frankrijk op een helder nacht mogelijk was, zit er hier niet in, dan moet ik een stevige wandeling richting Apos maken en ergens onderweg in het gras gaan liggen ipv op de bestrating van de binnenplaats.

 Het verandert weinig aan de filosofische diepgang van de passerende gedachten. Het is puur voor het oog. Mn als met een beetje fantasie de spiraal van de melkweg zichtbaar is. Wat volgens mij niet kan, omdat we daar zelf onderdeel van uit maken. Maar met een beetje moeite kun je het je zo verbeelden. Dan nog een klein stapje verder en je zit in een ruimteschip en raast met lichtsnelheid dwars door diezelfde melkweg heen. Volgens mij moet zo'n Enterprise-achtig trip erg eentonig zijn. Niks, zwart met meer of minder grote planeten.

 Hoelang hebben die verkenners er over gedaan om ons zonnestelsel te verlaten? Oeps. Hier verschilt men van mening. Volgens de ene theorie heeft Voyager 1 ons zonnestelsel in 2012 verlaten en volgens andere knappe koppen gaat dat pas ergens rond 2025 gebeuren.  Hoe het ook zij in 1977 gelanceerd dus al dik 40 jaar onderweg met een km over 60.000 per uur en over 40.000 jaar aankomst bij de dichtsbij zijnde ster. Dan is er allang geen contact meer met dat ding en kunnen de bewoners, mochten ze bestaan en vergelijkbaar met de mens zijn, hun antwoord op onze goudplakette op hun edelmetaal kerven en retour sturen. Dus over iets van 80.000 jaar weten we meer. Zet maar vast in je agenda!.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten