vrijdag 29 december 2017

Waanzin

 Wordt je niet als vanzelf een beetje ziek, als je de gemiddelde nieuwsitems doorbladert? Ik lees lang niet alles, want vaak achter de betaalmuur, maar artikelen als "Is Gourmetten wel duurzaam" daar zakt je broek toch van af, of niet? Hebben we net de heisa, weereens een keertje, over zwarte Piet achter de rug en is men weer (!) vol in de ankers over vuurwerk, komt dit er ook nog bij. Mag überhaupt nog iets wat niet goedgekeurd is door elke denkbare mierenneukende minderheid, welke dan ook??

 Sterretjes zijn vast ergens ook wel een gevaar toe te dichten en straks blijkt vegetarisch ook niet 'het je van het' te zijn. En dan? Dan is de mensheid ws al zo afgestompt, dat ze nieteens meer weten, dat het ooit anders, met meerdere keuzes en zo was. Dan krijgen kinderen les in ondeugend zijn, moeten pubers op cursus om te leren wat puberen is, de mensheid in z'n algemeenheid herontdekken, dat je elkaar ook iets kunt zeggen zonder tussenkomst van de telefoon, etc, etc, etc. De voorbeelden in deze kennen een treurige veelvoud.

 Spelen is gevaarlijk, zelf beslissingen nemen wordt je afgeleerd, zelfcensuur regel, vis en vlees verboden en vegetarisch pas aantrekkelijk als het uitziet als vlees. Nog ff en de gemeenschap maakt uit wat je wanneer voor jezelf moet of mag doen en straft je af, als je het waagt daarin eigen ideeën te ontwikkelen.

 Heb je altijd wel voldoende afstand gehouden in het contact met het andere, of hetzelfde geslacht? Nooit een hand verkeerd gelegd? Was de vermeende toestemming misschien achteraf toch een onuitgesproken weigering? Nooit mensen in hokjes voor man dan wel vrouw  proberen te stoppen? Wel voldoende besef van het koloniale verleden van de ouders van je grootouders? Genoeg differentatie in je vrienden- en kennissenkring? Mag hopen, maar vrees het ergste, dat die flauwekul in 2018 z'n beste tijd gehad heeft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten