vrijdag 1 december 2017

Feest!?

 We hebben er weer een:

 Een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen moet de jaarwisseling veiliger maken. Dit concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid in een rapport, waarin de risico's tijdens de viering onacceptabel groot worden genoemd. (VK, 01-12-2017)

"De raad pleit voor een verbod op vuurwerk 'dat veel letsel veroorzaakt' of 'uitnodigt tot gevaarlijk gedrag en overlast geeft'. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om vuurpijlen en rotjes. Als het aan de raad ligt blijft het overige siervuurwerk wel beschikbaar, zoals fonteinen en zogeheten 'combiboxen'. Het verbod treft minder dan 20 procent van de omzet van consumentenvuurwerk, aldus een schatting van de branchevereniging.

 Oud en nieuw is het onveiligste evenement van het jaar, constateert de Onderzoeksraad. Jaarlijks belanden zo'n vijfhonderd mensen op de spoedeisende hulp en raken tweehoderd mensen gewond. Gemiddeld valt elk jaar één dode. Met name deze cijfers vindt de raad 'niet verenigbaar met het beoogde feestelijke karakter van oud en nieuw'."

 Op al die miljoenen Nederlanders één sukkel en/of pechvogel die het loodje legt tijdens een moment waarop de hele goegemeente uit zijn dak gaat .... en heel Nederland moet bloeden. Dat is dus wat je krijgt al je al decennialang niet optreedt tegen overlast, ondertussen regels verscherpt, beperkingen uitbreid, etc. Falende controle systemen, gebrek aan tolerantie en een steeds schijterige samenleving.

 Nu komen natuurlijk de argumenten van hulpverleners, die lastig gevallen worden net als ordehandhavers. De eersten hebben het te danken aan jarenlang slap optreden van de laatsten, ongetwijfeld van hogerhand ingegeven. Weet je wat .... we doen met O&N alleen nog sterretjes. Staat de hele straat net na twaalven voor lul met een sterretje in z'n hand. Overdrijving? Als het verbieden begint, stopt het zelden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten