zondag 25 september 2016

Anders

 Buiten slapen. Klinkt romantisch. Alleen zomers, dus geen ramp toch? Met 2 kinderen, waarvan eentje net een paar mndn? Nee, geen daklozen of zwervers. Die mensen werken. Zij melken in hun tweetjes iedere dag een paar honderd schapen. Nu schijnt het melken van schapen al niet de makkelijkste bezigheid te zijn, maar als een houten keetje met slaapgelegenheid onder de blote hemel de invulling is van 'ínwoning', hou ik mijn hart vast voor wat de 'kost' betreft. Het verklaart misschien waarom het oudere kind ons bij de lunch bijna de soep uit de mond keek.

 Ooit was het hier normaal om dagloners, want dat zijn het toch in feite, hun werk te betalen in cash, sigaretten/drank èn 3 maaltijden. Een stevig ontbijt vooraf, een uitgebreide middagmaaltijd en iets ter afsluiting. Maar dat laatste weet ik niet zeker. Veel spek, brood, tomaten en bier/wijn en tussen de middag warm. Dat werkt zonder problemen als de hele familie op het land werkt en/of collectief gewerkt wordt. Dwz ism de buren en een paar extra krachten de velden onder handen worden genomen. Dan staat steeds 1 iemand in de keuken. Voor één werker al dat extra werk doen, jaagt je alleen maar op kosten, die in geen verhouding staan tot de gedane arbeid. En ben je in feite de tijd, die je bespaart aan het uitbesteedde werk, kwijt aan koken, opruimen en afwassen. Niet slim dus. Meestal ziet men tegenwoordig ook liever gewoon geld.

 Deze vrouw en kinderen kreeg echter (ook) te eten. De maag van het oudere kind bleek kleiner dan de ogen, maar de moeder liet het zich goed smaken en voerde de baby ondertussen voorgekauwde hapjes. De vrouw zou graag onze tweede lading hout willen hakken. De winter nadert, het schapen melken houdt op en naar ik begrepen heb, zitten ze tijdens de winter ergens in Coves. Het zal wel niet in een van de betere huisjes zijn. Maar een vrouw je hout laten hakken. Kan dat? Is dat emancipatie? Of een soort 'Help ze de winter door'?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten