donderdag 9 oktober 2014

Tijdverdrijven

 Regen is elders niet minder nat, maar wel minder storend. Dat is mooi meegenomen. Het uur niet voor nop door de regen gereden. Beetje dom is, dat ik geen trek heb. Zonder trek in Frankrijk tussen twaalf en twee buiten de deur zijn, is zacht gezegd niet zo slim. Gelukkig is het een plek met een café-gedeelte en kan ik het kijken naar de regen afwisselen met het bestuderen van het binnenvallende eetvolk.

 Veel handjes, veel gezoen. Bijna iedereen bij binnenkomst bezig met een mobiele telefoon. Drukogende snelle jongens maar ook oma en twee oudere wandelaars met bepakking. Compostella gangers? In elk geval Nederlands en nauwelijks in staat om in het Frans een kop koffie te bestellen. Vertrokken uit Nederland dan hebben ze toch gauw, ik schat ze in op 25 km per dag, al een maand Frankrijk erop zitten. Waarschijnlijk niet dus. Vezelay is waarschijnlijker als vertrekpunt .... als ze niet overdreven bepakt uit de buurt komen en een dagje te voet naar de stad hebben bedacht. Denk het niet. Maar is dat interessant? Nee, het is bezig zijn en afleiding zoeken.

 De eerste eters vertrekken alweer. Geeneens een half uur hebben ze aan hun maaltijd besteed. Maar vooralsnog is de instroom beduidend omvangrijker dan de uitstroom. Fransen hebben een zeer dualistische instelling tov eten en tafelen. Van de zondagmiddagbesteding of het tijdsbeslag op feestdagen is in de middagpauze weinig terug te vinden. De snelheid van bedienen telt bij het déjeuner dan ook zeker mee in de reputatie van het restaurant. Eigenlijk is 'fastfood' een Franse uitvinding, de Amerikanen hebben er alleen een wat praktischere vorm aan gegeven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten