donderdag 23 juni 2016

Tafel

 Geschiedenis behoort niet tot mijn interesses. Niet meer in elk geval dan nodig is om van fouten te leren. Dan heb ik het dus over mijn eigen geschiedenis en dan globaal gezien over de laatste 3-5 jaar. Schatting. Niet bezig met de IIeWO, Napoleon, Middeleeuwen, Roemeinen (muv Asterix), Grieken en nog belegener spul. Dat is leuk om overtollige hersencapaciteit mee te belasten, maar voegt weinig toe aan het hedendaagse bestaan.

 Soms levert het leuke weetjes op, maar die hebben zelden historische waarde in de betekenis, dat ze de geschiedenis hebben veranderd. Zo moest ik gisteren denken aan de reis, die het hout heeft gemaakt, dat voor de tafel is gebruikt, die nu in de eet- annex entreekamer staat te pronken. Als boom heeft het in Noord-Amerika gestaan. Gebruikt is het in de IIe WO door de Amerikaanse genie in Frankrijk idvv balken voor het wegdek van een noodbrug. Na decennia opslag verkocht aan een Nederlandse handelaar, die het op ons verzoek tot 4-5 cm dikke vloerplanken heeft verzaagd voor in het achterhuis aan de gracht. Prachtig roodachtig hout. Een of andere dennenvariant. Zo mooi, dat het restant van de vloerdelen mee naar Frankrijk is gegaan en van daaruit doorverhuist is naar Roemenië.

 Ik zit nu op de laptop te werken op het hout waarover in de jaren 43-45 -van de vorige eeuw- Amerikaanse legertrucks en militairen zijn getogen richting de overwinning op de Duitsers. Geinig, vooral als je het verhaal nog wat zou weten aan te dikken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten