zondag 19 juni 2016

Hypocriet?

 Pinksteren. Ja, net als Pasen valt dat Orthodox gezien anders dan Rooms. Of de Orthodoxen het onderling eens zijn, weet ik niet, maar hier loopt de telling anders en dat verschilt ook nog eens per jaar. En dan mag je dus niks doen ... Formeel duurt het feest drie dagen (net als Pasen en Kerst) maar vanaf morgen wisselt de invulling nogal en ook vandaag waren sommige winkels open. En de horeca ook. Blijkt dat werken op het land enkel 'verboden' is. Zou dat werkelijk zo bewust beperkt zijn of was er in de tijd, dat deze regeling tot stand kwam wenig andere activiteit dan (kleinschalige) landbouw? Ik denk het laatste en dan pasten de verdere ambachten zich daar -sociaal gecontroleerd- aan aan.

 Dat werkt met de huidige commercie natuurlijk anders. Grotere belangen, minder kerkelijke macht, meer afstand tussen stad en platteland, etc. Maar gewiekst als Mariana is, draaide ze zich vandaag mooi onder haar kookbeurt uit. Nu had ze meer dan normaal te doen gehad deze week. Neemt niet weg, dat uitzonderingen bij haar regel lijken te zijn. De deur uit dus. Horeca is tenslotte geen werken op het land. Een vogel die voor haar blijkbaar niet opgaat.

 Nu is het een fluitje van een cent om de betreffende redenering onderuit te halen, maar daar heb je nog geen soep mee, laat staan een fatsoenlijk stuk vlees of een andersoortige hoofdmaaltijd. En al had ik zin gehad, voor fatsoenlijk koken was het inmiddels gewoon te laat. Timing. Laatste seconden werk. Het mist minder vaak z'n uitwerking dan goed zou zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten