De eerste 25 ltr rode wijn van de op de markt in Médias gekochte druiven overgeheveld. Het werd tijd. Voor je het weet, staat het spul te lang op z'n vergistingsdrap. Resultaat is een prachtig donker rode kleur, fris zurige smaak met helaas, helaas teveel zoet er in. Niet de gewenste droge wijn. Nu zoeken waaraan het gelegen heeft.
Volgens mij is het gistingsproces goed verlopen. Wat zou wijzen op een teveel aan suikers in de druiven. Zou aan warm weer gelegen kunnen hebben, hoewel me deze zomer niet als speciaal warm bij staat. Maar de druiven komen van een beduidend warmer deel van Roemenië, ergens richting de Zwarte Zee. In dat geval zou het alcoholpercentage iets van 15% moeten zijn, een percentage waarbij het gistingsproces het normaliter voor gezien houdt. Dat lijkt me stug. Ergens moet ik zo'n meter hebben. Maar waar cq in welke doos?
Is dat niet het geval, is iets anders misgegaan. Maar wat? Daar bestaat geen éénduidig antwoord op. Vanalles meten èn vooral de volgende keer nog nauwkeuriger alles in beeld proberen te brengen, meten dus en noteren.
Zo'n ramp is het verder niet. Gekoeld zal ie best te pruimen zijn. Zoetigheid heeft, zeker in de wijn, niet mijn voorkeur, tenzij het een Sauternes is bij een bijzonder toetje.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten