maandag 24 februari 2020

Viraal_02

 Langzaam begint in Europa iets van paniek te ontstaan. Dat de beurzen één van de eerste klappen krijgen te verwerken is beurseigen. Die proberen overal als eerste bij te zijn, zowel bij winst als bij het beperken van verlies. Maar er beweegt meer. Oostenrijk uiterst alert. Frankrijk begint met voorbereidingen voor een epidemie. En ondertussen zoekt men in Italië 'patiënt 0'. Degene die de besmetting aan het rollen heeft gebracht, afgezien van die ene, die ze al hebben, en terug kwam uit China.

 Kun je nou beter weg blijven uit Italië, bijv. je geplande reis naar Rome annuleren? Of hoeft dat alleen bij Milaan en Venetië en wat er allemaal tussen ligt? Je ziet hier (Agnita en Sibiu) inmiddels al mensen met mondkapjes op lopen. Eigenlijk meer 'voor' dan 'op' als ze de neus er al niet bovenuit laten steken of het ding om de haverklap naar beneden trekken. Die dingen schijnen nauwelijks iets te helpen of verhelpen tenzij je minimaal een goed passend FFP2 (stof) of FFP4 (fijnstof) masker draagt èn een bril die de ogen rondom goed afsluit van de buitenwereld. Ik zie niemand daar uren mee rondlopen.

 Wanneer komt het zo dichtbij, dat het raadzaam is/wordt om mensen te mijden? Voor mij geen probleem. Zal Mariana een stuk zwaarder vallen. En dan krijg ik het weer van haar. Als je nagaat hoeveel mensen je in een paar dagen tegenkomt op straat, in de supermarkt, in het restaurant èn waar al die mensen weer mensen treffen ... dat gaat sneller dan olie op water. En dan een dag of veertien voordat een besmetting effect heeft èn niet iedere besmetting het herkenbare ziektebeeld oplevert, dan begint het begrenzen van een besmetting op een knap onmogelijke klus te lijken. In 14 dagen, kun je heel Europa gehad hebben. Daar hoef je nieteens voor te vliegen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten