woensdag 26 februari 2020

Viraal_05

 De ziekte

 Het begint zo’n twee dagen tot zelfs twee weken na de besmetting en het voelt als een griepje. Een diepe, hardnekkige hoest. Keelpijn. Uw temperatuur loopt op als uw lichaam probeert de indringer weg te koken. Zeldzamer zijn hoofdpijn, diarree en het ophoesten van bloed en slijm. En natuurlijk voelt u zich moe en lusteloos, door al die heisa binnenin.

 Ruim acht op de tien keer, blijkt uit de voorlopige cijfers, blijft het daarbij en zal de ziekte vanzelf weer wegebben. Hoelang dat duurt, verschilt uiteraard per persoon, maar denk aan een dag of vijf, gevolgd door nog wat dagen landerig in bed liggen tot u weer de oude bent.

 Maar in sommige gevallen, en dan vooral bij 60-plussers, wordt het erger en erger. Steeds meer benauwdheid. Meer koorts. Longontsteking. Er kan ‘ARDS’ optreden, ‘acute respiratory distress syndrome’, een ernstige complicatie waarbij de longen zich vullen met vocht en ontstekingsafval.

 Totdat, bij naar schatting ongeveer één op de honderd mensen, de ziekte zo erg is dat organen beginnen uit te vallen en het lichaam het begeeft. Tegen de drieduizend mensen zijn volgens de laatste telling aan de ziekte overleden, veelal ouderen en mensen die al ernstig verzwakt waren toen het virus toesloeg. ‘Het is de vraag of deze mensen dóór of met het virus overlijden’, zegt hoogleraar moleculaire virologie Eric Snijder (LUMC).

 Men is er mee bezig, uit: VK, 26-02-2020 , "Een hernieuwde kennismaking met het coronavirus". Die 'vooral 60-plussers' tikt wel ff aan, net als 'opa' in de titel van een YouTube of Dumpert video en dan bij het bekijken een leeftijdsgenoot zien. Ja, ja. Oud worden is niet verkeerd, oud zijn is niks.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten