zaterdag 29 februari 2020

Hygiëne

 Mondkapjes dragen en niet de neus bedekken.... Het is hier eerder regel dan uitzondering. Een andere leuke is het advies om geen kruisbeelden en iconen te kussen. Een gewoonte waar ik hier ook zonder nw griepachtig virus in de lucht zo mijn vrgtkns bij heb. Ooit met de moeder van Mariana naar een soort bedevaartsplek geweest van een priester, die zich verzette tegen het regime van Ceaucescu. Of hem dat verzet fataal is geworden kan ik me niet herinneren uit de verhalen, maar hij is in elk geval dood, ligt ergens in het westelijk deel van Roemenië begraven. Op die plek, die volgens mij al bijzonder was, is een hele kloostertoestand ontstaan of uitgebouwd en het is er een komen en gaan van mensen, vaak met busladingen tegelijk.

 Zoals vaker of eigenlijk meestal bij dit soort kloosters ligt het complex in de hoger gelegen delen tegen een helling aan gebouwd. Om bij het graf te komen moet je een aardig, steeds steiler wordend eind lopen. Toen wij er (op een rustige dag) waren stonden de mensen zo'n 200, 250 meter voor het graf al in de rij. Een rij van 3, 4 mensen breed. Aan de kop bij het graf stonden een paar kloosterlingen met een kruis en een beeltenis van de persoon. Mensen knielden er, sommige namen een moment om te bidden, andere legden bloemen neer, maar zonder uitzondering kuste iedereen het kluisbeeld en de foto van de 'heilige', want zo wordt hij wel gezien.

 Ik heb me dat van een afstandje bekeken en kreeg iets griezeligs bij het idee van wat er allemaal op dat kruisbeeld en die ingelijste foto moest krioelen. Ben toen trouwens vergeten om Mariana op de terugweg te vragen haar lippen te desinfecteren voor ze mij zoende ....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten