woensdag 5 februari 2020

Versuikerd

 Ook de laatste 25 ltr rode wijn van marktdruiven overgeheveld. Helaas ook veel te zoet. Zou raar zijn geweest als deze ineens geen teveel aan 'zoet' had gehad. Ik had dan wel een verschil gehad om naar te zoeken. Nu eerst de alcoholmeter opduikelen. Mocht het alcoholpercentage beduidend onder de 15% zijn, dan heeft 'iets' het gistingsproces te vroeg gestopt en mogen we naar dat iets op zoek. Zit het alcoholpercentage wel in de richting van die vijftien, dan is dat een reden te meer om achter een suikermeter aan te gaan en dit jaar de vloeistoffen voor het gistingsproces te meten.

 Niet dat ik dan direct een oplossing voor teveel zoet zou weten. Verdunnen met water is natuurlijk een oplossing, maar een twijfelachtige. Mengen met een 'drogere' druivensoort is een ander alternatief. Vrg is alleen waar je die bij behoefte vandaan haalt. Een sterkere gistsoort toevoegen zou ook nog kunnen, mocht iets bestaan, dat van nature over die 15%-grens heen weet te gaan.

 Straks eens zien of we nog een fles rood van vorig jaar hebben. Volgens meer dan genoeg, want het was de laatste hoeveelheid die in hanteerbare flessen is afgevuld. Zelfde druivencombi, ander jaar. Iets zoets zat er toen ook in, als ik me goed herinner, maar niet de overmaat van dit jaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten