dinsdag 1 oktober 2019

Economisch

 Ben nog steeds het spoor bijster en zat wat na te sudderen over de wijndruiven. We hebben er 2,5 Lei per kilo voor betaald. Lucratief voor ons, lijkt me geen vetmaker voor de verkoper/producent. De Lei gaat aardig richting de 20 eurocent. Dus we hebben het over iets van 50-60 cent per kilo. Grote aantallen gaan gepaard met kleine prijzen, maar toch.

 Ik neem gemakshalve aan, dat de beste man alleen of hooguit in familieverband de druiven plukt. Dat doet hij de ene dag. De andere dag staat hij op de markt. In kilo's resp. Lei's moet die ene plukdag dus het geld opleveren voor twee leefdagen. Grote aftandse bus. Zoiets als een Mercedes Sprinter maar dan de nodige jaargangen ouder en ws geen Mercedes. Niet vol. Zeg 100 plastic kratjes, elk ongeveer 13 kilo zwaar, geeft 3250 Lei. Meer dan een gemiddeld maandsalaris, dus zo slecht nog niet .... als hij alles weet te verkopen en dit niet zijn enige inkomstenbron is.

 Is het wel z'n enige inkomen, dan moet hij iets van 24.000 - 30.000 Lei zien te maken met zijn druivenoogst. Dus minimaal tien optimale verkoopdagen in de oogsttijd september/oktober. Eigenlijk zou dat wel moeten lukken. Hoeveel hectaren heb je nodig voor 13.000 kg druiven? Een korte scan van het internet geeft 3-5 ton per hectare voor kleine niet qua produktie geoptimaliseeerde wijngaarden. Dat betekent toch iets van 2,5 tot ruim 4 hectare wijnbouw. Dat is een aardig lap werk. Snoeien, spuiten, nog eens spuiten en weer spuiten, een tweede snoei, weer meermaals spuiten en dan de pluk. Ik zie 'm dat eerlijk gezegd niet in zijn eentje doen en dan wordt het plaatje heel anders.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten