zaterdag 13 september 2014

Slowfood

 Het eten gaart langzaam. 'Slow' zo gezegd, al is het op een normaal fornuis in een ouderwets degelijke stalen pan. Maar 'slow', dus. Daarvoor heb ik in de nieuwe keuken een aparte lade. Ben werkelijk benieuwd of dat werkt en niet alleen maar geschikt is voor het warm houden van al gekookt eten. Verder niet zo'n apparaten-fetisjist, op het koffiemaakding na. Maar daar doe ik dan ook weinig zelf aan. En als zo'n ding dan ook nog op commando een Latte Macchiato uit z'n mouw weet te schudden.... Kun je dan anders dan smelten? Vast. Maar ik deze keer niet.

 Met koken gaat dat anders. Het werk zit 'm niet in de apparaten, maar in de voorbereidingen, de keuze van de ingrediënten, de gewenste smaakcombinaties, de stapsgewijze toebereiding, vaak nog opgesplitst in onderdelen, en tenslotte een aardige presentatie met de juiste wijnbegeleiding. Heerlijk, klinkt bijna alsof ik er verstand van heb. Heb ik voor hele grote delen niet. Ik doe maar wat. Geniet daar mateloos van en weet er uiteindelijk vaak nog iets leuks van te maken ook.

 Vraag me geen "herhaalbaarheid", geen gelijkblijvend kwaliteitsniveau. Mijn humeur, de supermarkt, mijn smaak en interesse .... de combi staat garant voor iedere dag hetzelfde op een andere manier. Kun je zo een formule van maken. Geen enkel probleem, zolang je niks wilt met de sterren van het autobandenmanneke.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten