vrijdag 12 juni 2015

Uitzonderlijk

 Twee feesten op één dag en alcoholvrij in bed vallen. Dat is een kunstje, dat ik zelden of nooit heb klaargespeeld. Notabene een soort van 'afstudeerfeestjes' en dat was toch de eerste keer, dat ik de volgende dag een kater had. Door het Roemeense schoolsysteem met 3x4 jaar ipv van 2x6 valt het natuurlijk ook moeilijk te verkopen om kinderen van een jaar of 14 (15 voor de herhalers) alcohol te laten consumeren op een door de school en/ of gemeenschap georganiseerd feest onder het toeziend oog van de leraren. Hoe doen ze dat in Nederland tegenwoordig? Waar ligt de grens? Bij 16 of 18??

 Maar twee feesten dus. Tweemaal uitgebreid eten en water, fanta of cola drinken. De laatste twee uit van die onmogelijke 2,5l-flessen. Veel dansen, vaak in kring of kringetjes, zelfs als het dreunrijke popmuziek is, in benauwde ruimtes. En dan is de Roemeense muziek nog te doen. Een beetje folkpasjes. Hop, hop, hop, hop naar links en daarna hetzelfde naar rechts, misschien een draai of een ander figuurtje en alles weer van voren af aan.

 Laten ze de zigeunermuziek los, dan kan ik zeker in deze weersomstandigheden weinig meer dan bewonderend toekijken. Het tempo waarinen de heftigheid waarmee ze dan tekeer gaan op de dansvloer is onvoorstelbaar, als je bedenkt dat dat een feestlang zo doorgaat. Bovendien pik je de kinderen met een echte zigeunerachtergrond er zo uit. Itt de anderen zie je, dat ze de muziek veel beter aanvoelen en de passen zo goed beheersen, dat ze fantasierijker kunnen variëren. Leuk voor hen. Ik beperk me voorlopig tot "Hop, hop".

Geen opmerkingen:

Een reactie posten