zondag 7 juni 2015

Gluren

 De eerste confrontatie op de nieuwe woonstek met een tamelijk algemeen voorkomende bezigheid hier op het Roemeense platteland. Druk met de voorbereidingen voor de tweede bbq-avond op de toekomstige binnenplaats, piept de grote toegangspoort (letterlijk) open en schuifelen twee gezusters naar binnen. Ik schat ze op of in de buurt van mijn leeftijd, maar ze zien er stukken ouder uit. Beiden met dezelfde schuifelende gang. De een omdat ze wat kilo's teveel moet voortbewegen, de andere omdat ze node de kilo's mist, die d'r zus teveel heeft.

 Vanaf de poort wordt gekletst richting ons, die een dertigtal meter verderop het vuurtje voor de aanstaande bbq opstoken. Die dertig meter, die ons scheiden worden tergend langzaam afgelegd. Niet zozeer vanwege het geschuifel, maar doordat hun aandacht niet op ons gericht is, maar op wat er allemaal te zien is. De dikkere versie blijft voor de ingang van de achterkant staan. De ander loopt door en houdt het gesprek gaande, terwijl de achterblijfster van de gelegenheid gebruik maakt en ongevraagd het huis in loopt.

 Sneaky gegluur .... dat is precies, waar ik geen behoefte aan. Kletsen oké, maar dan zitten en iets drinken .... of niet. Maar ook na ze een tijdje buiten de poort gehouden en weer naar binnen gelaten te hebben, liepen beide alsnog ongevraagd het huis in, voordat ze op een stoel plaatsnamen. Voor mij is dit onacceptabel gedrag. Binnen vallen, soit, maar je neus in mijn zaken steken, doe je alleen op uitnodiging. Zelfs vragen is dan niet voldoende. En dat vragen gaat op en andere manier zeker gebeuren. Namelijk als ze iets zien, wat ze ooit kunnen gebruiken, dan wordt dat opgeslagen en indien nodig aangekaart. Zo wilde de een al de oude dakspanten, anderen de dakpannen, weer een ander had een stapel pallets, die ze (tijelijk) goed kon gebruiken, en ook mijn bosmaaier is erg populair .... Ga zo maar door. Die wetn straks beter wat ik heb, dan ikzelf. Dit gaat een wrijvigspuntje worden, want ogenschijnlijk mag je daar niks van zeggen. Ze kennen me hier duidelijk (nog) niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten