donderdag 21 maart 2019

Oorlogstaal

 Niet gespeeld, niet gelezen, beetje geschreven en voor de rest voor het scherm gehangen en de politieke perikelen in m'n oorspronkelijke thuisland aan mijn geestesoog voorbij laten trekken. Verbazingwekkend harde taal in de richting van de uit het niets omhooggeschoten tegenkracht van de zittende macht. 'Charlatan' is de zwakste diskwalificatie, die ik ben tegengekomen. De nuance is een beetje zoek, volgens mij. Nu lokt Baudet het misschien wel bewust uit. Maar toch. Je moet niet te gevoelig in elkaar zitten, als je over je heen krijgt, wat hem nu in media ten deel valt. Als men het zou kunnen, zou menigeen hem willen uitkotsen. Zo komt het op me over.

 Hij kruipt niet weg in elk geval (speech), verbergt zich niet achter wollige, nietszeggende taal. 'Uil van Minerva', 'boreaal', 'oikofobie', 'klimaatketterij', 'immanente religie', grootse woorden, wijdse, historische beladen vergezichten en ondertussen fileert hij de resultaten van drie kabinetten Rutte. En komen alle broei-veroorzakende thema's voorbij met het klimaat-akkoord en de zg energie-transitie als vette druppel, die de emmer bij een hoop mensen heeft laten overlopen. Denk ik.

 Het is afwachten, wat zo'n over z'n kluiten gewassen partij weet te regelen om aan het verkregen mandaat te kunnen voldoen. Nederland kent daar ontluisterende voorbeelden. Maar als de zittende macht(en) niet over hun pluche-plakkerige arrogantie weten heen te stappen, krijgt de partij tijd genoeg om de praktische aanloopproblemen te meesteren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten