vrijdag 29 maart 2019

Flut

 Pakkende titel in de digitale VK van vandaag "Een bom onder ons begrip van de kosmos: het heelal dijt sneller uit dan gedacht" met een nog aansprekendere sub-titel: "De uitdijing van het heelal gaat sneller dan gedacht, blijkt uit metingen die grote implicaties kunnen hebben voor het lot van de kosmos – en dus de mensheid."  Hup, denk ik dan, ff zien of het zin heeft om ons druk te maken over klimaatveranderingen en de onzinnige investeringen die Nederland daarin van plan lijkt te zijn.

 Krijg je me toch een warrige bla-bla over statistische kansveranderingen van toeval in meetgegevens, zwarte materie, etc. Niks nieuws onder de zon of überhaupt in het melkwegstelsel of heelal als geheel. Nou, tijd om alles nog eens goed door te rekenen, lijkt me, want dat hele heelal is niet meer dan een rekenmodel gebaseerd op aannamens. Maar wat is dat nou met de mensheid en z'n lot??

 In het geval dat de uitdijing van het heelal niet constant is (één van die aannames), zou die ook misschien wel gewoon kunnen stoppen. Gut zeg. En dan?  "In dat geval eindigt alles mogelijk niet met een zogeheten ‘big rip’: het moment dat alle kosmische krenten en rozijnen (bedoeld zijn sterren en stelsels) zo ver uit elkaar zitten dat je, doordat het heelal blijft uitdijen, nooit meer van de ene naar de andere krent kunt komen. (Alsof dat nu wel kan?????) Een eenzaam slot waarin de mensheid, als die over vele miljarden jaren nog bestaat (Nee, dus!), omgeven is door een vormloze kosmische duisternis die eeuwig voortduurt." Wat is daar eenzaam of eenzamer aan? Het kan aan mij liggen, maar hier staat gewoon de grootste mogelijk nonsens. En dan heeft de VK volgens mij onlangs een prijs gekregen voor haar wetenschapsjournalistiek. Lachen mag ...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten