donderdag 21 maart 2019

Machtswisseling?

 Moet ik iets met de winst van de FvD in Nederland? Ik ben volgens mij in Roemenië meer met Nederland bezig, dan ik dat in Frankrijk ben geweest. Met verkiezingen hou ik me daarentegen al een eeuwigheid niet meer bezig. Dus heb ik in feite ook geen recht van spreken. Sterker nog, tot voor kort zou het me ook een worst zijn geweest, want wat uiteindelijk in een regering terecht komt maakt nauwelijks wat uit voor de politiek, die gevoerd wordt. Bovendien klagen mensen een hoop maar kiezen uiteindelijk weer voor 'oud en vertrouwd' en dus fout, want dan verandert er niks. Zo is Rutte al tot z'n derde ronde gekomen en daar valt toch werkelijk weinig goeds over te verhalen qua politieke verworvenheden sinds zijn aantreden. Kan men lekker blijven klagen. Tenminste tot deze keer.

 Weliswaar slechts verkiezingen voor de provinciale Staten en dus indirect voor de Eerste kamer maar er is een partij uit het niets de grootste geworden. De FvD dus. Partij met een spraakmakende voorman. Qua plek ergens tussen VVD en PVV. Was ik gaan stemmen zou ik op ze gestemd hebben, denk ik, vanwege hun standpunt(en) in het klimaatgeouwehoer. Verder weet ik weinig of niets van hun standpunten. Geen fans van open grenzen, geloof ik, en dan houdt het echt op.

 De winst heeft een hoop mensen blijkbaar verrast en, zoals al bij het laatste referendum bleek, politieke verliezers in Nederland zijn slechte verliezers, van kiezer tot (niet)gekozene toe. Ineens tellen bijvoorbeeld de kiezers, die niet voor de winnende keuze of partij hebben gekozen, mee als argument om het resultaat te bagateliseren. En nu wordt, wat de laatste tijd in alles en overal schering en inslag is, ook nog met beschuldigingen van fascisme, racisme, etc. gesmeten.

 Volgens mij broeit er al jaren een toenemende onvrede onder een deel van de kiezers en net als bij het referendum voor een Brexit heeft die onvrede eindelijk een vorm gekregen. Het signaal moge duidelijk zijn. Als de andere partijen daar niks mee doen zal de FvD geen ééndagsvlieg blijken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten