donderdag 28 maart 2019

Corrigeren

 Als een artikel begint met iets in de trant van 'Wetenschappelijk onderzoekt heeft uitgewezen ...' dan gaan mijn nekharen al overeind staan, voordat ik precies weet waar het over gaat. En blijkbaar niet bij mij alleen. Hoewel nog steeds de nodige media en ws een veelvoud aan media-consumenten de grootste onzin voor zoete koek slikken, zijn er gelukkig ook mensen, die hun verstand gebruiken blijkens onderstaande reacties. Soms serieus en overdacht, vaak voorspelbaar en soms ronduit hilarisch.

 Het meest vervelende is natuurlijk, dat in gevallen als dit onderzoek naar de vermeende (!!) effecten van wijndrinken ook ongeverifieerd gebruikt wordt of gaat worden om beleid op te baseren. Er zouden meer mensen als onderstaande reaguurders moeten denken (en reageren) en dan vooral mensen op plekken waar dat enig effect zou hebben. Helaas waaien die echter meestal mee in de voor hen meest gunstige wind.

 Van de GeenStijl-reaguurder kun je veel zeggen. Of hun kritiek altijd zo terecht is, daar kun je vraagtekens bij zetten en ook de nuance ontbreekt geregeld, maar één ding is zeker, hun verontwaardig is vrijwel altijd oprecht.

 Bloemlezing reacties nav bijdrage "Fles wijn net zo slecht als tien sigaretten' (GeenStijl, 28-03-2019, @Ronaldo):

 Wetenschappelijk onderzoek faalt bij deze onderwerpen per definitie gezien het Pygmalion effect. Ondanks dat dit effect al heel lang bekend is, blijven demense maar bloemen sturen naar de uitslagen van deze onderzoekers. Voor onderzoek zijn proefpersonen nodig, deze zijn helaas (of gelukkig) niet a-select beschikbaar, typering van veel proefpersonen laat ik aan de subjectiviteit. Opdracht van de betreffende onderzoeker is vaak al suggestief en sponsoren laten te raden. Hoera, we zijn weer een PhD rijker en een illusie armer. Gezondheid wordt voor een belangrijk deel bepaald door (levens)gedrag maar nog veel meer door de G*n*npoel, dat is kut en niet Salonfaehig maar wel onbetwist. Heel veel mensen die supergezond leven krijgen gvd de meest verschrikkelijke ziekten die niemand verwacht, een aantal leeft superongezond en wordt oud, veel te veel middemoters doen hun best qua gezondheid en hebben pech met hun gezondheid omdat hun lot al is beschreven in hun hard- danwel firmware. De software van mensen proberen te wijzigen (gewicht, bewegen, zout, vet, suiker, gsm, tv, zon, blauw licht) door populaire Cognitieve GedragsTherapie via een dure omweg van domme onderzoeken en dito marketing campagnes brengt ons niets. De kern van de oplossing is verborgen in DNA, antilichamen en immunstelsel; trainen van het afweergeschut zogezegd. In 2019 uitleggen en bewijzen dat bovenstaande gewoonten der mens geen gezondheidsvoordeel opleveren is ronduit kansloos en voer voor psychologen.... Ik ga weer naar mijn laboratorium om de volgende NGS los te laten op kwadaardigheid.... proost!
hetgingperongeluk | 28-03-19 | 11:57

 Weet je wat pas ongezond is? Leven. Nooit opgevallen dat iedereen die leeft vroeg of laat dood gaat?
#statisticsaccordingtostupidpeople
quantumcollider | 28-03-19 | 11:52

 Mijn buurman (67) heeft zijn leven lang keihard gewerkt, nooit gerookt, bij uitzondering een biertje gedronken, zijn vrije tijd gevuld met sporten, altijd "gezond" gegeten (groente uit zijn eigen moestuintje), kortom alles volgens het "boekje" om gezond oud te worden. Nu heeft hij uitgezaaide prostaatkanker, prognose max 1 jaar. Nu heeft hij spijt dat hij altijd zo met zijn gezondheid bezig is geweest en niet meer van het leven genoten heeft zoals zijn dochter dat wel doet. Leef je leven met de dingen waar je plezier in hebt, da's belangrijker dan gezond te sterven.
Mr. C | 28-03-19 | 11:40

 Shit. Dan rook ik dus 50 sigaretten per week. Plus al die peuken die ik sowieso al rookte.
*zichzelf wijsmaakt dat het alleen maar bangmakerij is*
VanBukkem | 28-03-19 | 11:39

 1 fles wijn per week? *prrrfft*
WHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAH.
*naar de pinot gris op het aanrecht loeren doet*
1 fles per week. Ga toch fietsen. Weet je wat jullie heldje en stevig wijnwegzetter Emmie Macron onlangs nog heeft lopen verkondigen, deugende wetensjappies?
Dat je "van wijn niet dronken wordt". Heeft die ochtend-middag-avond wijnslurpende moraalmoordenaar echt gezegd. Ging over een of andere suffe anti-alcohoooool kempegne. Dat was tegen het zere been van onze EU-chauvinistische wannabe-generaal. Met z'n wannabe milf aan z'n zijde.
1 fles per week. Het moet niet gekker worden.
Tuurtje van Amerongen, maat, wat vind jij hier nou van?
Prost @allen. Laat je niet gek maken. *SlURP* *glOEP!* *KLOK*
*iets over "waanzin" verder mompelen doet*
chicago river | 28-03-19 | 11:34

 Wat al die onderzoeken niet vertellen is dat het ten koste gaan van de jaren aan het einde van je leven welke sowieso erg matig zijn.
Lucifer | 28-03-19 | 11:33

 Tja, en dan nu de gezondheidsrisico's onderzoeken van alle depressies die mensen krijgen van al die gezondheids en klimaat hysterie.
trottle | 28-03-19 | 11:28

 Voor de -tigste keer: juist 'gezond levende' mensen zijn het duurst, ook qua zorgkosten. 10 jaar in een kliniek voor demente bejaarden is heel wat duurder dan na 6 maanden dood neervallen aan longkanker.
EefjeWentelteefje | 28-03-19 | 11:29

 Ik ervaar al die "wetenschappelijke onderzoeken" die immer schijnen uit te monden in ellendige doemberichten als bijzonder slecht voor mijn bloeddruk en daarmee voor mijn gezondheid.
"Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt" is zo'n beetje de meest holle frase geworden die ik me inmiddels kan voorstellen.
Weet je wat ook uit héél oud onderzoek is gebleken? Dat je dood gaat. Vroeg of laat, tevreden, met een voltooid leven of screaming and kicking, maar dat je gáát, staat vast. Uit onderzoek is dat gebleken. Niemand weet vantevoren wanneer, of hoe. Kun je dus bang voor zijn, of er alles aan gaan doen om zo lang mogelijk te leven maar uit wetenschappelijk onderzoek zijn tot nu toe alleen maar honderdduizenden recepten verschenen die tot in detail omschrijven hoe je kórter kunt leven. Ze klotsen tegen de plinten omhoog, die recepten.
Voor een lang leven bestaat, na jaren wetenschappelijk onderzoek, helaas géén recept, en uit wetenschappelijk onderzoek is ook gebleken, dat er dat nooit gaat komen. Het beste is gewoon gelukkig zijn, alles met mate tot je te nemen, veel seks te hebben en je niet teveel zorgen te maken. Leef je misschien niet het langst, misschien ook wel, maar één ding weet je dan zeker; het is alvast wél leuk geweest.
Dutchbeaurouge | 28-03-19 | 11:22

 Bij hoeveel, waar en bij wie is dit onderzocht? Hoe slecht is 1,42 sigaret per dag? Wat voor sigaretten? Hoeveel wijn in de fles? Wat voor wijn. Met welk alcohol percentage. Wat eten die mensen of drinken zij alleen wijn? Waarom is de levensverwachting in Frankrijk & Spanje & Italië (lekkere wijn slobberaars) hoger dan in Engeland. vragen ... vragen...
ikdenkwat | 28-03-19 | 11:16

 Superonderzoek. Mensen die wijn drinken (enorme categorie, variërend van mensen die af en toe een wijntje drinken tot alcoholisten, of mensen die misschien al ziek zijn en denken: tot ik de pijp uit ga drink ik gewoon lekker een wijntje) worden vergeleken met mensen die nooit roken en nooit drinken. Dan operationaliseren we dat door de levensverwachting van de groep health freaks te pakken en daar dan de levensverwachting van de rest van de populatie vanaf te trekken. Vervolgens concluderen we dan dat alcohol (en ook het gematigd gebruik daarvan) slecht voor je is. Onderzoek is zeker weer door een vrouw uitgevoerd, die getrouwd is met een moslim of waarvan de vader alcoholist was.
Gefrituurde Mars | 28-03-19 | 10:59

 Hoeveel mensen hebben hier weer nutteloos werk gedaan. Iemand schrijft het op, dan wordt het gedeeld, dan praten redacties hierover, 47 webredacteuren schrijven het stukje over, en dan wordt het op een website geplaats... Nutteloos data schuiven van nutteloze info. Bezigheidstherapie at the max. En de schapen lezen het gretig. Want die hebben geen idee van de anderen geneugten des levens meer.
Mark_D_NL | 28-03-19 | 10:50

 Socialisme is ook zo ongezond: 150 miljoen mensen gedood in minder dan een halve eeuw! Nog nooit vertoond!
Aristotalloss | 28-03-19 | 10:39
Haha geweldig vergelijk. Kunt u dit ook omrekenen in sigaretten en wijn? Dan snappen de guppies van Groen Links het ook.
BozePaarseMan | 28-03-19 | 10:46

 Weet je hoe ongezond werken is? En belasting betalen for that matter.
kaasfondue | 28-03-19 | 10:38

Geen opmerkingen:

Een reactie posten