zondag 24 maart 2019

Bau(de)t

 Zie ik iets over het hoofd? Al dat moord en brand geschreeuwd in Nederland. Fascisme hier, racisme daar. In het geheel niet verborgen oproepen tot liquidatie van de nwe ster aan het politieke firmament. Freek de Jonge kan ik met z'n boekenbalinterruptie niet serieus nemen. Die man vond ik vele decennia geleden al voornamelijk schreeuwen en weinig zeggen. En dan ziet zoiets zichzelf als intellectueel. Dat Youp in z'n wekelijks column in moraliseren vervalt ipv het gebeuren van kwinkslagen te voorzien, baart me meer zorgen.

 Die uil van Minerva en andere, haast poëtische formuleringen in de overwinningsspeech heeft een deel van Nederland goed opgeschud. Het al jaren op het eerste oog heldere en kalm politieke water is ineens woelig en behoorlijk troebel. Het door de jaren heen neergedwarrelde leven is niet zo doods als het leek, nu er eens stevig door die vijver is gestapt. Moet ik me nou in de opkomst van Hitler gaan verdiepen om te begrijpen op welke processen gezinspeeld wordt door de verliezers van de verkiezingen? Of is het vooral geschreeuw van slechte verliezers?

 Het kan aan mijn onwetenheid liggen, maar ik zie de parallellen niet zo. Bovendien kan er, volgens mij, hooguit gesproken worden van 'wakker schudden' en dat is natuurlijk nooit fijn, als je in een mooie droom vertoeft, maar zie ik nergens het moeilijk te herstellen resultaat van een aardverschuiving. Helaas voor Rutte & Co kan dit niet afgehandeld worden met een nietszeggende inlegvelletje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten