zaterdag 9 maart 2019

Europees

 Mariana's laatste cursusdag. Mijn laatste vrije weekend. Weet inmiddels ook waar die cursus van 7 of 8 weekenden met hotelovernachtingen, restaurantmaaltijden en een afsluitingsfeest over ging. Nl. over het in de normale klassen meenemen van kinderen met een of andere vorm van een leerstoornis. Lachen! Vooral weer een voorbeeld van met Europees geld opgedrongen betutteling en ditmaal ook nog een keer misplaats.

 Al die jaren dat ik Mariana ken, heeft ze kinderen in haar klassen gehad die mankementen vertoonden, waarmee je jaren geleden in landen als Nederland in het speciale onderwijs terecht kwam. Dof, stom, gestoord, ADHD, noem het op. Aan ervaring op dat vlak ontbreekt het hier niet. Integendeel zou ik zeggen. Men weet niet beter en maakt er het beste van. Het enige wat het volgens mij redelijk hanteerbaar maakt hier, is het feit, dat de gemiddelde leerling op de plattelandsscholen sowieso al geen zin heeft in onderwijs en het dus bij elkaar geen verzameling grote lichten is.

 Hier je voordeel willen doen met het onderwijs veronderstelt al enig eelt op de ziel van de leerling. En als het lichtje dan eens wat feller schijnt dan gemiddeld, mag je hopen dat de ouders niet dwars gaan liggen en eventuele voorzetting van het onderwijs, ik praat dan over middelbaar en meer niet, niet zien zitten, omdat het kind thuis aan de slag moet of uitgehuwelijkt gaat worden. Maar de club van Mariana heeft genoten, van de verzorging mn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten