zaterdag 16 maart 2019

Leeftijd

 Is er een goede tijd om in geboren te zijn?? Vrij naar de uitspraak van schrijver Lisa Halliday in VK-artikel van 15 maart 2019: 'Heb jij ook weleens het gevoel, dat je in de verkeerde tijd geboren bent?'  Ondersteund door de verzuchting van een Amerikaans historicus (George Kennan, overleden 2005):

‘Het leven is in deze tijd te vol om te kunnen begrijpen. We kennen te veel steden om er de weg te vinden, te veel vrienden om echte vriendschappen te hebben (…) en de kwaliteit van onze indrukken maakt plaats voor de kwantiteit, zodat het leven een film lijkt te worden, met honderden caleidoscopische scènes die aan en uit flitsen, weg voordat we tijd hebben om erover na te denken.’

 Wat voorbij is, is afgerond en vastgelegd, daar weet je van, waar je aan toe bent, wat je er aan hebt. De cultuur hangt in het museum, de muziek staat op Cd, films op Dvd, etc. Je loopt er nog een keer heen, bladert het nog eens door, beluistert het opnieuw, etc. Dat is met het 'live'-leven ietsje anders. Daar moet je het doen met het moment. Hoewel tegenwoordig zo ongeveer alles wordt vastgelegd in beeld, waardoor het leven meer geregisseerd dan spontaan wordt/is geworden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten