vrijdag 22 juni 2018

Tuttop

 Twee uur vanochtend of bijna tenminste en net na zessen er weer uit. Klinkt naar goeie ouwe tijd maar het voelt anders aan. Met de honden gelopen, in de tuin gewerkt, de bouwvakkers gade geslagen cq in de gaten gehouden, lunch, glaasje rosé en ... pats. Een nekslag  had nauwelijks meer effect gehad. En dan denk ik tegenwoordig onwillekeurig "Oei, teveel!". Waar is die goeie ouwe tijd gebleven. De tijd waarin het mocht, kon, niet beladen was, betuttelvrij, waarin je afgerekend werd op wat je doen moest en ook deed ipv wat je in je eigen vrije tijd tussen je eigen vier muren doet of zou kunnen doen..

 Ja, ik schiet door, maar er was ook weer zoveel onzinnige betutteling, die de afgelopen dagen de media ontsierden, dat je af en toe moeilijk anders kan dan levensbreed dwars gaan zitten. Eerst het zoveelste relaas van iemand 'die van de drank af' was gestapt. Ik heb het niet gelezen oa vanwege de betaalmuur, maar zelfs als, dan was ik ws in het scannen van het stuk bijna gestikt. Ik weet het vrijwel zeker. Het zal natuurlijk een zware drinker zijn geweest, die zijn ongetwijfeld dagelijkse consumptie van kratten bier, fusten wijn en ketels met net gestookte drank ingewisseld heeft voor water, thee en een sapje en die ervaring van persoonlijke aard extrapoleert naar maatschappijvullend braaksel. Een gok .... af en toe dat glaasje teveel dat wel erg op regelmaat begon te lijken en flesvorm kreeg??

 En dan "Mijn weigering van alcohol confronteerde anderen met hun consumptie" of zoiets. Ik heb direct -tegen mijn gewoonte in- een extra fles uit de kelder opgedoken. Prachtig dat mensen gewoontes veranderen of niet toegeven aan consumeren vanwege de smaakvoorkeur van een groep, maar val daar aub niet vingerwapperend de rest van de klandizie van Gall&Gall mee lastig.

 Denk je, dat je alles hebt gehad, lukt het 'ze', de zichzelf morele meerwaarde toedichtenden, om je zelfs het wandelen tegen te maken. Van nu af aan is dat beladen met termen als 'creatief makend', empathie, sociaal, moeilijke gesprekken, bla, bla, bla. Waarom kan men niet gewoon met zijn/haar (pseudo-)wetenschappelijke tengels van bezigheden afblijven. Hou op met dat nep-verantwoorde, eenzijdig gestuurde etiketteren. Dingen zijn soms lekker, soms leuk, soms heb je d'r een hekel aan en als je niet uitkijkt raak je aan de stomste dingen verslaafd. Gaat toch spelen met je tenen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten