donderdag 28 november 2019

Vorstverlet

 De eerste echt koude dagen komen er aan. Weeronline heeft het over -6º. Maak daar maar rustig -10º van. Net op tijd met het aansluiten van de kachel in de 'orangerie'- kamer van Mariana. Niet de tuinkamer. Daar brandt nu al mndn de terracotta cq tegelkachel mn om de wijn fatsoenlijk te laten gisten. Het geestrijk vocht wil vertroeteld worden bij z'n ontstaan. De planning van het houthakken loopt minder, komt enigszins in de klem te zitten. D'r moet nog wel een dag of drie, vier, vijf gehakt worden.

 Maar op naar de winter. Afgezien van de kleine ongemakken als koude handen en sneeuwruimen heb ik er wel zin in. Hou gewoon van de afwisseling van de seizoenen. Je zou het hele jaar in de tuin moeten werken..... Doet me ineens denken aan Portugal. In het dal van de Taag, lekker vlak, waren ze, toen we er reden, bezig met het oogsten van tomaten. We hadden eerst een veld gezien, waarvan we dachten, dat de opbrengst als verloren beschouwt kon worden. Niet veel later zagen we grote machines bezig die aardappels leken te rooien. Maar dus geen aardappelen maar tomaten. Planten van max een halve meter hoog, omgevallen op de grond en vol rijpe maar stevige tomateen van het formaat van een ei. Naast de rooimachine reeds een 18-meter truck waar de tomaten in werden gedumpd. Een hele trailer vol tomaten!. Ongetwijfeld niet voor de supermarkt, meer voor de verwerking tot sausen, soepen en puree. Prachtig gezicht als we weer achter zo'n volle truck aan reden.

 Maar de velden, die al gerooid waren, werden direct bewerkt en met een ander gewas ingezaaid of beplant. Twaalf mndn per jaar productie! Ik ben niet zo van de omschakeling, maar hou wel van afwisseling op z'n tijd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten