donderdag 14 november 2019

Overhead

 Administratie. Je doet het, maar als je er iets langer bij stil staat, raak je verstrikt in een wirwar van vraagtekens. De hele heisa mag dan ontwikkeling of vooruitgang heten, maar had het niet gewoon anders gekund? Zelf betalen voor alles wat je hebben wilt, is niet de oplossing. In dat geval had je misschien wel een auto kunnen kopen, maar geen fatsoenlijke weg gehad om op te rijden. Waardoor het ontwikkelen van een auto ws ook niet zo interessant was geweest.

 Het alternatief zou gezocht moeten worden in een andere belastingheffing. Niet zo'n open eind toestand tot wat het inmiddels is geworden. Jaarlijks een begroting maken en aan de hand daarvan de te heffen belasting bepalen. Deels gebeurd dat natuurlijk zo, maar dan met twee wijzigingen. Ten eerste één belasting, dat noemen ze volgens mij vlaktax èn (ten tweede) ieder jaar een stemmingsronde, referendum of 'het volk' het eens is met het voorstel, zowel qua te betalen belasting als de inhoud, waar de berekening op is gebaseerd.

 Omslachtig? Misschien, maar je houdt als domme burger wel een vinger in de pap, waar nu maar wild vanalles bedacht wordt en als de meerderheid van de 150 neuzen in de Tweede Kamer in één richting wijzen worden de plannen gewoon doorgevoerd, ongeacht wat de achterban ervan vindt. Volgens mij denk je in een dergelijke situatie als overheid ook tweemaal na over dat, waar je extra geld voor wilt krijgen.

 Ik hoor 'ze' al schreeuwen, dat je zo de vooruitgang omzeep helpt of geholpen zou hebben. Maar waar heeft die ons nu gebracht, als je diezelfde dames en heren politici moet geloven? Dat we zoiets vrijwel geheel autonooms als het klimaat moeten gaan veranderen om ons voortbestaan wat langer te rekken. De mens wil zo ongeveer op alle denkbare terreinen vooruit, veranderen, etc. behalve als het de natuur betreft of wat daar tegenwoordig voor doorgaat. Dan moet alles blijven zoals het is, terwijl, als er iets altijd in beweging is, is dat de natuur wel. Heide, bos, wadden, duinen, noem het op. Het zijn allemaal stadia in een ontwikkeling. Een ontwikkeling, waar de mens of tenminste een deel van hen maar niet aan wil.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten