donderdag 12 mei 2016

Vouwfietsjes

 Zittend in de bar, genietend van mijn halve liter bier, verbaas ik me voor de zoveelste keer over de dl's waarmee men de sterke drank naar binnen werkt. Twee en een half maal een 'normale' 4 cl borrel. Meestal neemt men er de tijd voor, maar soms wordt het glas ook in één teug geleegd. De een drinkt het puur, de ander in combinatie met een fles bier. Soms ook komt de sterke drank uit eigen zak te voorschijn, nadat men aan de bar een bier heeft gehaald.

 Het rookverbod in openbare gelegenheden heeft, in zoverre ik dat kan overzien, nauwelijks protest opgeleverd. En roken is hier (nog) een vrij algemene bezigheid. Mocht de overheid iets willen doen aan het algemeen geaccepteerde en van de vroege ochtend tot de late avond genoten drankgebruik, dan kan ik me niet voorstellen, dat dat zo zonder slag of stoot zal gaan. In het verkeer is de grens duidelijk: 0, niks van alcohol in je aderen. In praktijk een eufemisme daar de gemiddelde persoon, zeker van het mannelijke geslacht en al helemaal op het platteland, altijd wel iets gedronken heeft.

 Niet dat iedereen hier lallend en zwierend of schelden en bezwerend rond tolt. Al zie je zo rond vijven de nodige types die ondanks de werkzaamheden overduidelijk aangeschoten of gewoon dronken zijn. Soms vrolijk, vaak opdringerig en luidruchtig. Net als 20-25 jaar geleden in Frankrijk begint menigeen zijn dag met een glas uit eigen voorraad. Iedereen heeft wijn. Iedereen stookt. Wat ze zelf niet hebben, is bier. Ga je ergens op bezoek krijg je koffie, bier of wijn, cola èn sterke drank voorgeschoteld. Maakt niet uit of het 's morgens of 's avonds is. En dan moet je weten, dat weigeren zo ongeveer gelijk staat aan het beledigen van de gastvrouw.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten