zondag 15 mei 2016

Halfslachtig

 Een èchte zondag! Bijna. De kerk had er een perfect plaatje van kunnen maken. Nu heb ik dat aan de generatie van gelaten, die ons geworpen heeft. Net als Katrien niet best ter been. Het spande of de geplande vertrektijd hierdoor in het gedrang zou komen of niet. Nadat het tijdstip gepasseerd was, waarop we in alle redelijkheid hadden moeten vertrekken, heb ik me maar niet meer met de tijd bezig gehouden.

 De schade viel alleszins mee. Dank de verkeerde route, wat me pas verteld werd toen we al ter plekke waren, en de weg die de nodige winterschade bleek te hebben. waren we een klein half uur te laat. Geen ramp voor hen die op ons zaten te wachten, want het is een pracht plek. Een oud buiten van een adellijke familie, verwaarloosd ten tijden van de communistische overheersing en sinds een paar jaar weer opgekalefaterd als meer van die plekken. Natuurlijk iets met horeca.

 Hoe de huidige eigendomverhoudingen liggen zou ik niet weten. Bezittingen worden inmiddels wel terug gegeven aan de oorspronkelijke eigenaren. Mondjesmaat, zelden compleet èn alleen als ze erom vragen. En volgens mij niet ieder willekeurig ooit geconfisceerd huis, maar daar weet ik te weinig vanaf en is men niet zo happig op om het te verhalen. Met al die regime-wisselingen in de vorige eeuw hebben een hoop lieden zichzelf verrijkt of kunnen verrijken ten koste van anderen. Duitsers, Hongaren, Roemenen en Zigeuners. Het hing maar net af van welke groep het aangeschoten wild was.

 Maar Brukental palatul, dus. Een prachtig U-vormig gebouwcomplex dat snakt naar eerherstel, een park dat inmiddels weer met aandacht wordt verzorgd en een Orangerie waarin een park-café, restaurant, hotel en een zaal voor feesten en partijen is gerealiseerd. Jammergenoeg hangt het restaurant er een beetje bij. Alles komt uit één keuken, aangesleept door één ober, te ver van de keuken en met rare vertragingen. In het spijsverteringsloopje werd de oorzaak duidelijk. Een terras met 4-5 maal meer stoelen werd door 5 obers van drank èn eten voorzien. Zelfde menukaart, zelfde keuken, kortere routing, meer personeel, andere entourage. Zo help je je vlaggenschip zelf omzeep. Volgende keer gewoon buiten in de tuin of in de winter.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten