dinsdag 24 mei 2016

Groeien

 Het heeft anderhalve week geduurd maar de prei staat waar ie bedoeld was: in de tuin. Nu de volgende in de wachtrij, de tomatenplanten en platte paprika's. Een soort paprika die mn gebruikt wordt om op azijn te zetten voor in de winter. Om dan tegenwoordig of in elk geval in de familie waar ik vertoef, nauwelijks of niet gegeten te worden. Liefst in 5liter potten, die dan wel een keertje aangebroken worden, maar zelden geleegd. Behalve dan om het spul weg te gooien, als het na weken staan bedorven is.

 Ik heb het al eens over de verspilling van voedsel gehad, die hier schering en inslag is. En als het dan ook nog bewerkt spul is, is het dubbel triest vanwege al de extra energie die het gekost heeft.

 Tijden veranderen. Voedselpatronen ook. Net als financiële mogelijkheden èn het aanbod in de winkels, waar je tegenwoordig bovendien niet meer voor in de rij hoeft te staan. Daarbij is ook het werk dat verricht wordt veranderd, zijn een hoop handelingen gemachinaliseerd, willen mensen in geld en niet in natura betaald worden en wordt men ouder en heeft dus minder nodig. Allemaal vanzelfsprekendheden, waarvan ik nauwelijks zie dat ze consequenties hebben. Ook dit jaar gingen de pootuien weer kilogewijs in de grond en tegelijktijd werden dozen vol uitgelopen en deels rottende uien weggegooid... Idem met de augurken. We hebben d'r nog potten vol van, maar dat betekent niet, dat ze niet alsnog gepant worden. En dan zwijg ik maar over de 100 of meer tomatenplanten, die een dezer dagen in de grond zullen worden gezet.

 Ach, ik hou het maar bij mijn eigen tuin(tje). Mocht die ooit helemaal tot bloei komen, dan komt alleen daar al zoveel af, dat je je menu moet afstemmen op de opbrengst van de moestuin, incl. conserveren. Maar zover is het nog lang niet. Voor dit jaar in elk geval meer dan genoeg uien in 5 soorten, aardappel, misschien meloen maar dat ziet er niet overtuigend uit en prei dus. Daar zal nog bijkomen: tomaten, diverse paprika's/pepers, bonen, radijs, sla, selderijknol en kolen. Maar dan zal ik me eerst door het onkruid en de zware klei heen moeten werken. Het tuintje maakt het me niet makkelijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten