zaterdag 13 april 2019

Uitzetten

 Bij gebrek aan aardewerken potjes vandaag begonnen om het 'onder glas' gezaaide spul in plastic koffiebekertjes om te potten. Eerst gaten in de bodem gemaakt om het teveel aan water een uitweg te bieden. Zo'n gat in zo'n stom koffiebekertje doe je dus niet ff. Die krengen bieden behoorlijk wat weerstand tegen de punt van een scherp mes. Uiteindelijk een boor, volgens mij 8 mm maar dat is verder niet echt interessant, in een brandende gaspit gehouden en vervolgens een paar maal door de bodem van een bekertje gedrukt. Dat ging redelijk soepeltjes.

 Op die manier de courgettes en een deel van de mini-tomatenplanten omgepot. Of moet ik verspenen zeggen? Zeven courgette planten. Als iemand al eens een courgette plant in de tuin heeft gehad, weet hij/zij dat dit erg veel courgettes gaat opleveren. Meer dan drie hoef ik er niet, maar niet alles komt altijd op cq overleeft het verpotten. Kan met het overschot vast een ander blij maken, als alle plantjes door blijven groeien. In mindere mate geldt dat ook voor de mini-tomaten. Aan 28 stuks in totaal heb ik voldoende en voor twee soorten klopt dat vrij aardig met 10 resp 11 plantjes. Meer zaadjes zaten er niet in het zakje. Maar van één soort heb ik er al meer dan dertig alleen èn dat was maar een deel van de inhoud van het zakje. Ook dat wordt weggeven, dus.

 De pepers moeten nog aardig aanpoten, willen dat plantbare plantjes zijn over 3 à 4 weken. In het geheel mag ik volgend jaar wel een paar weken eerder beginnen met het binnenshuis zaaien van tuingewassen. En dingen als rode bieten en prei werkt niet via deze weg. Die kunnen beter gewoon wat later en dan direct in de koude grond. Al doende leert men.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten