zaterdag 13 april 2019

Eindeloos

 "Timelapse of the future: A journey to the End of Time", een van de interessantere filmpjes die ik de laatste tijd op YouTube heb bekeken. Een visuele uitwerking van één van de ideeën over de ontwikkeling van het heelal. Iets met afkoeling en zo. Het half uur omvat een tijdspanne die vele triljoen triloenen triljoenen, etc.  jaren omvat. Prachtig maar volkomen, maar dan ook volkomen nutteloos. Waarom iets bedenken wat je nooit zult kunnen bewijzen?

 Als je de vroegste versies mee telt bestaat 'de mens' iets van 60 miljoen jaar. Maar pas 1,6 miljoen jaar geleden begon de vorm een beetje op die van vandaag te lijken en pas iets van 200.000 jaar is sprake van wat de moderne mens wordt genoemd. Dat is dus resp. in de laatste 1-1,5% van het huidig bekende bestaan van de aarde, in de laatste 0,3‰ en tenslotte in het laatste achtste deel van die 0,3 promille .... en dan menen te kunnen voorspellen dat het laatste zwarte gat verdampt over 4 duizend triljoen (8x) jaar en het begrip tijd zijn betekenis verliest. Gebaseerd op veronderstellingen en, zoals in het filmpje ook wordt gezegd, een compleet onbegrip van zoiets als zwarte massa.

 Laat ik royaal doen en de mensheid nog 100.000 jaar geven, wat ik me niet kan voorstellen, wat is dan de zin om te bedenken wat er na 'ons' gaat gebeuren?? Het lijkt veel op waar ik zelf op kleine schaal mee bezig kan zijn. Eén van de vervelendste bijkomstigheden van doodgaan is namelijk geen deel meer uitmaken van wat na jouw tijd gebeurd.

 Onder het filmpje stond een mooi commentaar:

 Tsja, sprakeloos. Het enige wat me te binnen schiet is deze uitspraak van Carl Sagan:

 "Compared to a star, we are like mayflies, fleeting ephemeral creatures who live out their whole lives in the course of a single day. From the point of view of a mayfly, human beings are stolid, boring, almost entirely immovable, offering hardly a hint that they ever do anything. From the point of view of a star, a human being is a tiny flash, one of billions of brief lives flickering tenuously on the surface of a strangely cold, anomalously solid, exotically remote sphere of silicate and iron.”
Unleashed123 | 12-04-19 | 20:35 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten