dinsdag 16 april 2019

Geschiedenis ...

 Kijk, dit is nu wat ik bedoel(de):

 "Daarbij moeten architecten en kunsthistorici in het geval van de Notre Dame antwoorden vinden op ingewikkelde vragen. De in architectuurgeschiedenis gespecialiseerde hoogleraar Carola Hein: ‘Probeer je het gebouw te herstellen zoals de eerste architecten het in de 12de eeuw ooit bedoelden? Kies je ervoor om de kerk zoveel mogelijk te laten lijken op hoe het gebouw er tot voor kort uitzag? Wil je het tijdsbeeld van alle eerdere renovaties laten zien? Voeg je nieuwe functionaliteiten toe, om de kerk meer te laten passen bij hoe mensen vandaag de dag kerken gebruiken?’" (Vk.nl, 16-04-2019)

 De grootste ramp van de brand, is dat niemand eigenlijk precies weet wat verloren is gegaan. Dat gaat geëikel geven wat misschien wel het grootste deel van het ter beschikking komende geld gaat 'verbranden'. Excusez le mot.

 Als ik lees, dat er nu al dubbel zoveel is toegezegd, als wat in 2017 nodig geacht werd voor een 'complete restaurantie' doet mij dat het ergste vrezen. Dit is 'gefundenes Fressen' voor geldwolven kwijlend van pretentie. Conserveer het zoals het nu is, maak een punt, een statement, zoals dat stadje in Frankrijk, dat ergens in de IIWO is uitgemoord en in de fik gestoken is door de SS. Groot glazen dak er overheen om weersinvloeden zoveel mogelijk uit te sluiten, maar aub dan niet zo'n lelijk ding, als ze over de zwaar verminkte restanten van Les Halles hebben opgetrokken. Geen gelul over interpretaties, culturele richtingenstrijd en grandioze geldverspilling. Weet zo een paar 'projectjes' te benoemen in Parijs en omgeving, die een paar miljoen goed zouden kunnen gebruiken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten