zondag 23 juni 2019

Verplaatsing

 Timisoara. Kort ritje over een laagvlakte. Van de grens met Hongarije naar het grensgebied met Servië. Grote stad. De plek waar in december 1989 de revolutie is begonnen, die het tijdperk Ceaucescu afsloot. Iedere wat grotere stad in Roemenie, ook Sibiu heeft een herdenkingsmonument voor de lokaal gevallene. Vaak met een rijtje namen. Hier ook met de leeftijden. De oudste was 42 en de meeste anderen in de twintig. Notabene ook een aantal zonder naam. Naamloos gevallen voor de bevrijding van een communistische dictateur.

 De plek heeft stadse allures. Een kleine maar aantrekkelijke oude kern. Veel terrassen, cafés en restaurants. Veel groen idvv parken en lanen. Zelfs als het flatgebouwwijken betreft. Veel (grote) huizen zijn of worden opgeknapt. Niet onbelangrijk vanwege de manier waarop de buitenkant van de meeste oude gebouwen is afgewerkt, nl met een stuclaag met meer in minder versieringen erin verwerkt. Minder troosteloos dan Arad. Waar de meeste panden waarschuwingsbordjes hadden voor vallende stuc, stuc-ornamenten en/of balkononderdelen.

 Wat mist zijn winkels. Die zijn net als in andere grote steden in Roemenië 'opgeborgen' in grote winkelcentra, niet noodzakelijk compleet buiten de bebouwde kom maar vaak wel. Ook hier zijn er twee. Die staan morgen op het programma.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten