maandag 24 juni 2019

Geconcentreerd

 Ipv boulevards geflankeerd door winkels met duur-ogende étalages of zelfs beveiligers, die als portier fungeren en kleine kronkelige straatjes voor boutiques, allerhande en kunst, is de standaard op winkelgebied hier bijeen geveegd in centra, die ze tegenwoordig liefst City noemen. In het oude stadsdeel zijn zat winkels en winkeltjes maar her en der verspreid zonder enige struktuur in het geheel. Vaak onopvallend, soms onooglijk en Roemanië eigen met regelmaat weggestopt op binnenplaatsen. Het kost volgens mij jaren voor je daar je weg in hebt gevonden.

 De centra maken het vinden een stuk makkelijk al zit er niks bijzonders tussen. Het is de confectie van het winkelgebeuren. Niet groots maar groot, massaal en in die waar wij voor gekozen hebben, omdat de plek te voet bereikbaar was èn blijkbaar de meeste winkels bevat, werd hard gewerkt aan een ruime verdubbeling van de omvang. Van 70.000 naar 180.000 vierkante meter, ongetwijfeld parkeergarages mee gerekend, verdeeld over vier of  vijf niveau.

 Een hypermarché, die zelfs voor Franse begrippen groot was en verder al het denkbare nationale en internationale spul. Kleding, schoenen, juweliers, brillenboeren, sportspullen, prullaria, etc. Een mooie boekhandel mèt muziekhoek was voor mij de enige interessante winkel van de 350 .... Ik heb ze niet nageteld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten