vrijdag 24 augustus 2018

Toekomstbeeld

 Geen zin om al in bed te liggen. Vrijdagavond. De versies uit de Utrechtse periode staan me nog bij. Levendig zelfs. Voor het Franse tijdperk is dat een stuk minder. Het waren geen speciale avonden meer. In het seizoen was het de vooravond van de wisseling. Buiten het seizoen niks meer of minder dan een avond als alle andere avonden. En hier? Hier is het weer iets meer de vooravond van het weekend geworden, wat het ook in Utrecht was. Daar speelt natuurlijk de baan van Mariana zo zijn rol in en ook de lange perioden, dat er werkvolk aan de slag is geweest en weer is.

 Beide feiten lopen op hun eind. Na de schuur geen grootse, langslepende verbouwingen door derden meer. En na dit schooljaar gaat Mariana zeer ws met pensioen. Dat laatste zou nog kunnen wijzigen, al acht ik de kans daartoe erg klein. En dan? Gaat dan de betekenis van de vrijdag weer verschuiven? Zou natuurlijk best kunnen, hoewel het 'week en weekend'-ritme wel erg hartnekkig lijkt te zijn. Het zou best kunnen, dat we een soort ritme ontwikkelen van wekelijkse noodzakelijkheden afgewisseld met weekend-uitjes. Maar is het zo slim om je uitjes in het weekend te plannen, als je de hele week tot je beschikking hebt?

 Moeilijke vrg. functionaliteit versus sfeer? Dinsdagochtend in een stad rondlopen is niet vergelijkbaar met zaterdagochtend. Zaterdagmiddag kun je in de stad trouwens een kanon afschieten zonder gewonden te maken. Dan hangt iedereen uit in het winkelcentrum, wat ook hier al 'Mall' wordt genoemd. Het ding wordt momenteel uitgebouwd. Alsof er niet al genoeg winkels leeg stonden de laatste mndn. Of verwissel ik nu oorzaak en gevolg? Als ik de activiteiten goed interpreteer komt er in het deel waar men bezig is een verdieping erop. In augustus zou het klaar zijn, maar dan wel 2019, want wat er nu staat is niet meer dan een betonnen skelet.

 Dat intens verlangde, ogenschijnlijk saai voortkabbelende en voor meer dan 80% voorspelbare leventje zit er voorlopig nog niet in, als ik eerlijk ben. De vrg is of het ook of ooit verder dan een verlangd streven zal komen. Zelfs zo iets simpels als een 8-urige nachtrust komt enkel af en toe per toeval tot stand.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten