woensdag 15 augustus 2018

Post-agrarisch

 Prachtige ochtend wederom. Strak blauw. Maria-waardig. Mag dan zogenaamd iedereen vrij hebben, maar het vuilnis werd vanochtend gewoon opgehaald en de winkels zullen voor een groot deel ook gewoon open zijn. Maar 'op het land' wordt niet gewerkt. Die omschrijving klopt vooralsnog, hoewel het te vroeg is om daar zeker van te zijn. Na al die weken met overvloedige regen is de afgelopen twee weken in hoog tempo alles wat weiland is gemaaid. Bijna alles, er zijn links en rechts nog wat vlekjes te doen. Maar maaien, keren, verbalen (?) en zelfs het ophalen gebeurd niet in de ochtenduren. Alles is dan gewoon nat dank de inmiddels alweer tamelijke frisse nachten.

 Werk wat hier in Coves meer en meer tegen betaling door 3 of 4 mannen gebeurd, die hun machenerie in takt houden. Bijna iedereen heeft wel een tractor maar die is net als ze zelf inmiddels danig op leeftijd en van de hulpmiddelen staat een hoop werkeloos in een hoek van het erf of langs de weg. De ééngezins gemengde bedrijven worden meer en meer ontmanteld. De jongere generaties hebben werkzaamheden buiten de deur en niet meer het interesse om het ouderlijke bedrijf ernaast voort te zetten. Koeien verdwijnen, varkens verminderen in aantal, etc. De behoefte aan granen, hooi en stro is niet meer wat het ooit geweest moet zijn. De subsidie, die je voor iedere bewerkte hectare kunt krijg (EU!!) is vaak de enige drijfveer om er niet helemaal mee te stoppen.

 Het doet me onwillekeurig denken aan het deel van Landgraaf dat vroeger Schaesberg heette. Mijn geboorteplek, toen nog dorp met een slingerende hoofdstraat, die ook zo heette, waaraan zes of zeven karakteristieke Limburgse boerenhoeves lagen, stront op de weg, etc. In de jaren zestig verloren gegaan in de vooruitgang, plaats gemaakt voor woningen, winkels, een winkelcentrum, een strakke straat, etc. En inmiddels, volgens mij, al twee keer opnieuw overhoop gehaald. Ik heb het allemaal niet meer bijgehouden.

 Zo'n vaart zal het hier niet lopen, denk ik, maar over 50-60 jaar zou het best een soort buitenwijk van Agnita kunnen zijn geworden, waar de huizen grote tuinen hebben, de mensen nog wel kippen houden maar zich niet meer het werk aan doen van een eigen varken. Wie dan leeft, die dan zorgt. Ik niet meer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten