dinsdag 21 augustus 2018

Prak

 Peren prakken is een tijdverslindende bezigheid. Vanmiddag met vier mensen de avond in gewerkt om de nog openstaande helft ook tot pulp te vermalen. Ondanks een goeie week in de zon staan, was het slechts gedeeltelijk pulp, voor een groter deel deels zacht en voor de rest gewoon hard ongeacht of de buitenkant bruin was geworden of groen gebleven. Het met de hand hakselen was kortom werken en daar hadden we twee vrouwen toe bereid gevonden. Een jonkie van 13 en een echte vrouw van, wat zal ze zijn, 35 of zo. Ws ouder maar met de leeftijd schatten van vrouwen kun je beter aan de voorzichtige kant blijven. Mn die laatste heeft het zwaar werk gedaan al liet het jonkie zich ook waar mogelijk gelden.

 Leuk ook, of niet, maar dat meisje ken ik nu al een paar jaar en toen ik hier net was, heeft ze een keer van de gelegenheid gebruik gemaakt om uitgebreid de opbergvakjes van de Peugeot door te ploegen. Ws was ze opzoek naar geld, maar dat lag er niet in. De rest als bankpassen, creditcards en identiteitspapieren heeft ze toen wel overhoop gehaald maar zich niet toegeëigend. Zou ze dat nog weten? Ik denk het eigenlijk wel, maar daar was niks van te merken.

 Als ik aan haar toekomst denk, valt er weinig vrolijks te beleven. Uit een van de minder draagkrachtige gezinnen van Coves. Zigeuner dus. Met een beetje pech over een jaar of hooguit twee zwanger. Vent laat haar zitten en dat zal haar naar alle waarschijnlijkheid nog wel een paar keer overkomen, voordat ze iets van vastigheid in haar leven zal vinden. En of dat dan rozegeur en maneschijn zal zijn.... Ach, het hangt er vanaf hoever je je verwachtingen naar beneden weet bij te stellen. Zou ze die wel hebben; verwachtingen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten