zaterdag 11 augustus 2018

Fruitig

 Nou, dat met die peren wil nog niet zo lukken. Gewoon niet rijp en door het formaat niet in het apparaat te verpulveren. Gekozen om de tweede lading grotendeels en een paar zakken van de eerste lading in plastic zakken over te kieperen ipv in die geweefde zakken te laten zitten, waar alle vocht uitloopt, dicht te knopen (helaas, rip fruitvliegjes) en op een plek neer te zetten, waar ze de hele dag in de zon staan. Vergelijk het met inweken en voorwassen. Het moet rijpen, vergelen, verzachten, liefst direct zo'n prut worden, dat het hele verpulveren overbodig wordt. Zien hoeveel dagen dat duurt. Mag Mariana ondertussen de kippen in de gaten houden. Niet dat die trutten in de zakken gaan staan pikken.

 De rijpingsprocedure komt uit de koker van de buren van 24. Zoals altijd bemoeit zich alles en iedereen aan tegen wat je doet en soms is dat zinvol of in elk geval bruikbaar. De broer van Mariana, iemand die het altijd beter weet, heeft het dan weer over water toevoegen en natuurlijk suiker. Bij hem en niet alleen bij hem moet overal suiker bij, alsof het fruit alleen voor de smaak is. Alcohol is wat ze willen en daar is de suiker voor. Ik doe het gewoon met minder, maar een natuurlijker eindprodukt. Tja, en dat water? Een verklaring ontbreekt. Daar kan ik dus niks mee. Iedereen zal het altijd wel doen en ooit zal het een reden gehad hebben (oplossen suiker?) maar die reden is in de nevelen verdwenen.

 Zelf een rondje internet gedaan om te zien of we nog speciale dingen moeten doen, omdat we met peren werken. Nou, dan slaat je de schrik om het lijf. Of eigenlijk lach je je een deuk. Peren, rijp maar vooral zonder bruine vlekjes, van het klokhuis en steeltje ontdaan en soms zelfs geschild worden tot sap geperst, dan vergist en uiteindelijk gedestilleerd met de thermometer erbij (65, 78 en 100 resp. methanol, ethanol en water)....... Die lui zouden een halfjaartje hier moeten rondlopen. Hier verdwijnt alles in het vat. Ik zal niet in details treden maar de worm die ter decoratie soms in de fles tequila wordt gestopt, gaat hier in meervoud mee in het vergistingsvat. Fruitvliegjes bij de duizenden, laat ik niet overdrijven, honderden en dan heb ik het nog niet over blaadjes, takjes, het gras en de toestand waarin sommige peren verkeren gehad. En misschien is dat wel de reden waarom het resultaat zo aangenaam je slokdarm naar beneden brandt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten