zaterdag 14 april 2018

Kostprijs

 Wat is dat nu weer voor rare zijstraat, die tegenwoordig steeds vaker wordt genomen? Verborgen kosten! Van die heerlijk ongrijpbare rekensommetjes gebaseerd op geloof en aannames. Zoiets als statistiek. Bruikbaar voor alles en ook het tegendeel. Nu is het blijkens een artikel in de digitale VK het vlees dat wel 25 tot 53, DRIE-en-vijftig procent te goedkoop wordt verkocht.

 Nu kun je eindeloos bakkeleien over het waarheidsgehalte van dit soort gedachtengangen. Helemaal lucht is het niet, maar daar ga ik me nu niet druk over maken. Frappant is dat men de oplossing zoekt in prijsverhoging. Dat snap ik niet. Hoe zou die prijsverhoging nou de verborgen kosten moeten bekostigen? Ik neem aan dat de betrokken producenten de boel niet met verlies over de toonbank schuiven. Dat betekent enkel meer winst, zelfs als het een btw-verhoging betreft, want die treft enkel de consument en dat is de belastingbetaler, die nou al de verborgen kosten betaalt, als je het verhaal moet geloven. Dubbel genaaid worden dus. Klinkt me erg Nederlands in mijn oren.

 Waarom niet bezuinigd op die zg of werkelijke verborgen kosten? Laat iedereen in de produktiecyclus de werkelijke kosten betalen en probeer niet met een warrig verhaal achteraf een bulk poen binnen te slepen, waar ongetwijfeld weer zaken mee gebeuren, die niks met de oorsprong van de heffing van doen hebben. Dan wordt vlees vast duurder, maar dan is ook duidelijk waarom. Maar dan moet wel iedereen, ik bedoel de hele wereld, zo bereidwillig zijn om heiliger dan de Paus te willen zijn, anders gaat dit niet lukken.

 En waarom wel bij een kotelet over verborgen kosten praten maar niet bij een concertkaartje, museumbezoek, onderwijs, mobiliteit, etc??

 En dan hebben we het nog niet gehad over verborgen sociale kosten zoals mensenrechtschendingen en gezondheidsschade ..... moet ik nou lachen of huilen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten