zondag 15 april 2018

Luiheid

 Kwalijk. Nu gebeurd cq wordt voorgesteld bij de literartuur wat bij cultuur in het algemeen al lang gaande is: Men heeft er geen trek in, dus moet het aangepast. Bij literatuur heet dat 'Hertalen'. Het is de enige manier om literatuur uit het verleden te redden van de vergetelheid. We leven in een cultuur van haast en snelheid, van korte zinnen. Je kunt niet verwachten dat lezers van nu de tijd nemen voor alle uitweidingen en bijzinnen in literatuur uit vroegere eeuwen. Ze gaan ook niet meer te voet naar Parijs. (Vk, 14-04-2018)

 Hoelang gaat men al niet meer te voet naar Parijs? Hoevelen zijn ooit vanuit Nederland te voet naar Parijs gegaan? Waren dat de enige die Couperus en Multatuli lazen? Zullen er dan wel niet zoveel zijn geweest. Is het de luiheid van de nwe generaties lezers of de luiheid van de huidige leraren die Nederlands doceren?? Waarom afkappen en inkorten? Nog ff en een goudvis heeft een grotere spanningsboog met bijbehorend geheugen dan een gemiddelde leerling en/of student.

 Het klinkt zo braakneigingen veroorzakend goedbedoeld dat het vast algemene instemming zal vinden bij al die steeds wekere, alles vanzelfsprekend vindende generaties, die zelden of nooit meer leren dat je best ergens moeite voor mag doen. Dat dus ook niet meer kunnen als het nodig is en vervolgens kokketeren met hun depressies, burn outs, etc. Ik geloof, dat ik me maar ff niet met dit soort degeneratieprocessen moet bezig houden. Mag hopen dat de resulaten me ook bespaart blijven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten