vrijdag 13 april 2018

Helder

"Gezond drinken bestaat tóch niet: ook dat ene glaasje per dag kunt u beter laten staan."

 De kop boven het openingsartikel van de digitale VK van vandaag. De laatste poot onder een stoel vandaan gezaagd? Ik denk het niet. Ik geloof niet, dat er zoveel mensen een glas bier of wijn meer drinken, dan het sinds een paar jaar al erg karig advies van de overheid met het idee, dat het hun gezondheid ten goede komt. Neuh, maar ook niet dat het er zoveel afbreuk aan doet. Meer iets van 'baadt het niet schaadt het niet', maar ondertussen is het wel lekker. En wat lekker is, is maar al te vaak verkeerd of ongezond of ongewenst of ... vul maar in.

 "Met elk glas extra verhoogt de drinker de kans op een beroerte, hartfalen, een hoge bloeddruk en een aorta-aneurysma - zaken die stuk voor stuk dodelijk kunnen zijn. Dit betekent voor een 40-jarige man dat hij gemiddeld anderhalf jaar ouder zal worden als hij niet drinkt dan wanneer hij een elke dag een glas alcohol drinkt, rekenen de onderzoekers als voorbeeld voor. Geheelonthoudende vrouwen worden gemiddeld 1,3 jaar ouder dan de één-glas-per-dag-drinksters."

 Je verhoogt dus de kans op het verlies van 1,5 jaar leven .... Daar ga ik vast nachten van wakker liggen. Het is zoiets als 3 mndn extra bij de juiste 'anti-weet-ik-wat'- behandeling. Kun je nog net wat langer tegen je eind aanhikken. Bedenk dat met iedere dag, die je leeft, de zekerheid van je overlijden toeneemt! Laat staan als je ook nog werkt. Als vrouw zou ik me ditmaal bekocht voelen, die komen er per uitzondering eens bekaaider vanaf dan de mannelijke versie.

 En dan sluit ene Seidell af met de ogenschijnlijk tolerante conclusie, dat hij "niet tegen gematigd drinken (is), zo lang niemand maar beweert dat het gezond is. 'Ik hoop dat de bevindingen uit deze studie eindelijk een eind zullen maken aan de door de industrie gesponsorde studies die nog altijd proberen aan te tonen, dat er wel degelijk positieve gezondheidseffecten zijn.'"

 Behalve het haast anekdotische verhaal over rode wijn en hartklachten ken ik geen enkele gezondheidsclaim uit de hoek van de alcohol-'industrie'. 'Lekker', ja, dingen met emoties, nostalgie, genieten, smaakvol, relaxen, etc. Ik kan me niet herinneren in de afgelopen 45 jaar een glas alcoholhoudende drank genuttig te hebben met het idee, dat het goed voor mijn gezondheid zou zijn. Ook geen niet-alcoholhoudende dranken trouwens. Ik drink, omdat ik dorst heb of trek in iets lekkers. Maar de discussie is nu over de top geduwd, nu kan het treiteren van de anti-ïsten beginnen en de overheid zijn betuttelingsdrang op dit terrein opschroeven. Sigaretten. Vuurwerk. Diesel. Zwarte Piet. Houtkachels. Bbq's. Fietshelmen. Teveel om niet een hoop te vergeten. Truttig getut.

Update: Aardige relativering en natuurlijk een berg kostelijke commentaren,  https://www.geenstijl.nl/5141581/iedereen-klaar-voor-de-vrijmibo/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten