vrijdag 9 februari 2018

Voedingswaarde

 De onzin van de schijf van vijf.

 "Als je gezond eet volgens de Schijf van Vijf, dan neem je producten die volgens de laatste wetenschappelijke inzichten goed zijn voor je lichaam. Ze verkleinen bijvoorbeeld de kans op hart- en vaatziekten en kanker. Je krijgt de voedingsstoffen binnen die je nodig hebt. Bovendien helpt de Schijf van Vijf je om duurzamer te eten." (http://www.voedingscentrum.nl/)

 Wat moet je met 'de laatste wetenschappelijke inzichten', als al zovaak is bewezen, dat die inzichten met regelmaat helemaal nergens opgebaseerd zijn? Het verkleinen van de kans op hart- en vaatziekten en kanker is een claim, die nog nooit is hard gemaakt, tenzij je de zaken tot in extremo doorvoert. Over de betutteling van 'wat je nodig hebt' zal ik het niet en 'duurzamer eten' is ook weer zo'n insteek waar links en rechts wat ideeën over circuleren, maar nog lang niet het laatste woord is gesproken. Kortom pretentieuse bullshit voor zwakbegaafden.

 Hoe hardnekkig zoiets werkt, kwam ik onlangs nog weereens in een verhelderend artikel tegen. Dat dierlijke vetten, meervoudige verzadigde vetzuren etc op geen enkel manier te linken zijn aan al die negatieve effecten, die deze produkten al decenniaa worden toegedicht, wist ik al wat langer dan vandaag. Dat die stokpaardjes van zg wetenschappers al in 2001 werden ontzenuwd heb ik onlangs pas begrepen. De schade die dat opgeleverd kan hebben, daar heeft men het dan maar niet over. Hup, een andere invulling van de schijf en hard hopen dat iedereen die adviezen weer voor zoete koek slikt.

 Gebruik je verstand, varieer, kook zelf, eet (regel)matig en laat niks links liggen wat je 1ekker vindt omdat de wetenschap er zg iets van meent te kunnen vinden. Met die 5 kan ik goed leven. Dood ga je tenslotte toch.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten