donderdag 1 februari 2018

Lijkenpikkerij

 Interessante discussie. ADR. Het wetvoorstel ligt ter goedkeurig in de Eerste kamer. Onverwacht door de tweede kamer heen gerold, is het nu aan de senatoren om het te accepteren of af te schieten. De zoveelste èn een verreikende poging van de overheid om de beslissingvrijheid van het individu in te perken. Je mag beslissen maar dan wel nu!  En .... geen beslissing is accepteren dat wij doen wat ons goed dunkt. De Politiek eindelijk verlost van al dat bemoeizuchtige gerelativeer en reëlere kritiek.

 En waar praten we over? 150 doden per jaar door dat het gewenste orgaan niet beschikbaar is. 150 op de ruim 17 miljoen. Dat is een promille van minder dan 1 procent. 'Tuurlijk zijn de drama's altijd persoonlijk en aangrijpend, maar moet daarom iedereen, die niet weet te kiezen maar automatisch tot potentieel slooplichaam worden bestempeld? Die hele orgaantransplantatie-toestand is als zoveel van die zg medische zegeningen ontstaan als mogelijkheid en wordt inmiddels in feite afgedwongen als recht. Het gaat om levensverlenging, niet om genezen. Het gaat om een paar jaar extra. En dan laat ik het in het midden of je het manco aan jezelf hebt te danken of niet.

 Niemand heeft recht (!) op andermans onderdelen en een overheid zeker niet het recht dat af te dwingen. Mochten ze het zo belangrijk vinden, laten ze meer moeite doen om iedereen over te halen met valide argumenten.

 En dan hebben we het niet over de kosten gehad of zoiets als de verplichting de rest van je ongetwijfeld alsnog niet lange leven allerlei medicijen te moeten slikken, etc. Maar goed, dat laatste is aan jou. Dat eerste niet. Dat is een collectieve last waar bijvoorbeeld in minder bedeelde landen tientallen mensenlevens ipv eentje mee gered zouden kunnen worden. Hypocriet? Daar mag iedereen zelf over nadenken.

 Waarom is die ene Westeling zoveel meer waard dan tientallen Evenaardianen? Waarom menen het recht te hebben op de organen van miljoenen medelandgenoten om op jaarbasis van 150 patienten het leven meer of minder lang te verlengen maar niet de plicht voelen om te kijken of dat geld mondiaal gezien niet beter besteed kan worden? Straks wel sputteren als blijkt dat de Musk'n, Bransons's en Gates'n meer blijken te kunnen regelen dan Mien twee hoog en drie achter. Vooral als je die Mien zelf bent.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten