maandag 15 december 2014

Flinterdun

 Afwas gedaan. Kleine pauze. Blik in het internet. Artikel in de Volkskrant ....en daar ga ik weer. Zo'n kleine rek, nog steeds vrijwel geen incasseringsruimte. Zien dat ik alle zeilen gezet krijg. Nu niet weer de bocht missen. Kan wel maar mag niet. Komt niet uit. Kan ik niet gebruiken.

 Me van de week nog zitten te ergeren aan de zoveelste link die in de kranten gelegd werd tussen kanker en overgewicht. De WHO heeft er een stokpaardje van gemaakt. En natuurlijk bevordert overgewicht niet de gezondheid. Maar het gemak waarmee een hoop andere zaken dan ineens over die overgewicht-kam worden gehaald is bijna schokkend. Vooral omdat het blijkbaar kritiekloos wordt overgenomen. En dan steeds weer dat elementje erin, dat je als zieke het niet alleen aan jezelf en je levensstijl te danken hebt, maar vooral toch de maatschappij op kosten jaagt door je onverantwoorde gedrag. Belachelijk. Schokkend. Je zou je bijna gaan verontschuldigen voor het feit dat je leeft en dat daar risico's aan zijn verbonden. Risico's die ook de WHO met haar gebla-bla niet kan voorkomen.

 Maar goed, dat is aan de meneer uit het artikel niet meer besteed. Wetenschapsjournalist en uit dien hoofde waarschijnlijk geen chips en cola consumerende 'tokkie' die van bankhangen zijn beroep heeft gemaakt, maar wel kanker. Alvleesklierkanker. Een k*tkanker. Met een beetje geluk krijg je net de tijd om afscheid te nemen. Hij heeft iets van anderhalfjaar gehad, een nicht van mij zes weken en ook die kon niet bepaald van overgewicht of een onverantwoorde levenswijze worden beticht.

 Van leven ga je dood. Ik weet er alles van. Mij ontbreekt enkel nog mijn eigen ervaring en die komt me niet uit. Niet nu. Niet ergens in de komende jaren. Het komt natuurlijk nooit uit. De beste man had zijn kinderen kinderen willen zien krijgen. Zo concreet is het bij mij niet eens. Een nieuwe start heeft ruimte nodig. Die ruimte is al heel wat beperkter dan ie ooit geweest is. Ik hoef niet steeds weer met mijn neus op het feit gedrukt te worden, dat het morgen afgelopen kan zijn. Dat is me ruimschoots bekend. Dus val me daar niet mee lastig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten