De queeste van de droge rode wijn. De laatste 25ltr overgeheveld na een vrijwel beëindigde gistingsperiode. En godverdulleme, weer zoet! Hoe kan dat? Een externe gist toegevoegd met een alcoholtolerantie van 15%. Een goed verlopend gistingsproces, in zoverre ik daar verstand van heb, en alsnog een teveel van restsuiker in de wijn. Eigen gistcellen of een externe kweek maak dus geen ruk uit, zou je denken. Iets klopt hier niet cq doe ik fout.
Zit er gewoon veel teveel suiker in de druiven? Te goede zomer? Ik kan het me niet eens meer herinneren. Maar 15% alcohol, dat kost een hoop suikers. Eerst misschien eens kijken of ik kan achterhalen hoeveel alcohol werkelijk in de wijn zit. Van die 15% geloof ik geen zak.
Zo kruipen we langzaam maar zeker naar een steeds controleerbaardere vergistingsomgeving. Nog een jaar of wat en ik heb mijn eigen lab om de omzetting van sap naar geestrijk vocht stap voor stap in de gaten te kunnen houden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten