donderdag 11 februari 2021

Des Varkens

 Het varken moet er morgenmiddag aan geloven. De slachtpartij gaat door. Mariana is druk met het schoonmaken van allerlei overmatig groot uitgevallen pannen. Het is dan wel geen schaatskoorts maar iets van koorts proef ik wel. Morgen doden en in tweeën delen. Zaterdag de verder partitionering.

 Mariana wil de darmen van het varken gebruiken voor de worst en heeft iemand gevonden, die ze wel schoon wil maken. Mag hopen, dat ze, want een oudere vrouw, dat goed doet. Voor je het weet heeft je worst een rare bijsmaak, denk ik zo.

 Vandaag al een deel van mijn bijdrage geleverd door het vervangen van de kapotte TL-bak in de keuken. Nu een Led-bak en volgens mij meer licht. Ik ben benieuwd hoe het gaat lopen. Het is de bedoeling, dat ik de delen voor consumptie direct krijg om te portioneren en vacuüm gezogen èn voorzien van benaming en datum per portie in de diepvries laat belanden. Het worstproces bekijk ik me van afstand om te leren en achteraf met proeven te bepalen of het zo goed is of ik het graag anders zou willen. Want nu dit eenmaal gaat gebeuren, zal dit zeker niet de laatste keer zijn.

 We kunnen nog net een lekkere pan erwtensoep maken met een verse varkenspoot! Botten voor de honden. Vanalles met spek en Schmalz, ik bedoel reuzel, waar we weinig mee gaan doen. Mariana zegt het te gaan verkopen. Alleen het spek al wat van zo'n varken komt is een lap van 80 bij 120 (cm) en dat zo'n 6 cm dik. Als wij daar een strook van 12 cm over de breedte van verbruiken per jaar, overtref ik mezelf. Hoe het met het vleesverbruik zal gaan, merken we het komende jaar vanzelf.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten