donderdag 4 februari 2021

Percentages

 Het rommelen met cijfers. De rode wijn van jaargang 2020 is net als die van het jaar ervoor te zoet. Niet demi-sec, eerder demi-dulce. Niet mijn streven. Had om herhaling van jaargang 2019 te voorkomen een externe gist toegevoegd met een alcoholtolerantie van 15%. Laat nou het geperste druivensap een dichtheid hebben, die een suikerhoeveelheid beloofde genoeg voor 15% alcohol ... perfect toch?
 
 Nou nee, dus. De smaak bij de eerste heveling, nadat het gistingsproces in feite afgelopen was, gaf onmiskenbaar te kennen, dat er nog het nodige suiker in de vloeistof zat. Gètver! Vrg was, hoeveel suiker is niet omgezet cq hoever wijkt het alcoholpercentage af van de beloofde 15%. Makkelijker gevraagd dan bepaald.

 Eerst de alcoholmeter. Een soort pipet die je vult, omkeert en waarin de vloeistof terugloopt tot de waarde van het aanwezige percentage alcohol. Result 16-17%. Klopt niks van. Dan moet er alcohol uit lucht of water zijn gemaakt. Dat lukt alleen als Jezus zich er tegen aan bemoeit. Andere methode: inkoken.

 Nu bepaal je van een zekere hoeveelheid wijn de dichtheid, kookt de wijn vervolgens in tot de helft of zo om zeker te zijn, dat alle alcohol is vervlogen, koelt de boel tot ijktemperatuur af, vult de ingekookt wijn aan met water tot dezelfde hoeveelheid als bij het begin, meet weer de dichtheid. Trekt de eerste waarde (lager want mèt alcohol) van de tweede af en vermenigvuldigd het resultaat met een constante of kijkt in een tabel. Result resp. 11,52 of 12,1.

 Dit alles moet heel nauwekeurig bij de ijktemperatuur van de dichtheidsmeter gebeuren ivm het uitsluiten van afwijkingen. Dat heb ik met de natte vinger gedaan en ben bovendien vergeten het tweede mengsel goed te schudden. Maar ach, duidelijk is, dat die beloofde 15% dus niet gehaald zijn en er de nodige grammen suiker per liter zijn overgebleven. En behoorlijk ook afh van de rekenmethode tussen de 41,6 (alles wordt als restsuiker geteld) en 26,6 gr (verfijning via aftrek van zuur, tannine en de combi van geur- en smaakstoffen) per liter. Is niet niks.

 Bij jaargang 2021 een gist met een nog hogere alcoholtolerantie en ook iets met voedingsstoffen. De alcohol maakt me niet zoveel uit, de suiker moet verwerkt. En uitgaande van de 26,6 gr per ltr komt je bij globaal 17 gr suiker voor 1% alcohol uit op iets van 1,5 procentpunt meer alcohol. Suiker op, gisting afgelopen. Met 13,5% en dan een droge wijn kan ik goed leven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten